Kuře na citronech a česneku

47
- reklama -

Suroviny

1 celé kuře
2 citrony
3 palice česneku
sůl
hrubě drcený pepř
olivový olej
několik větviček oregana
několik lístků bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Kuře omyjeme, odstraníme tučné části, dočistíme a osušíme. Osušené kuře důkladně osolíme a opepříme (i v břišní dutině).


    Zobrazit celý recept

  2. Citron důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny, z česneku odstraníme vrchní slupky, necháme jen tu poslední nejtenčí a svrchu ořízneme.

  3. Do pekáče uložíme kuře, obložíme čtvrtkami citronu a palicemi česneku, poklademe bylinkami, vše zakapeme olivovým olejem a nepřikryté pečeme ve spodní části trouby přibližně 1 hodinu na 170°C.

  4. Poté vše přelijeme výpečkem, kuře obrátíme, pečeme dalších 20-30 minut, pak zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme dozlatova, cca 10-15 minut.

Poznámka od kuchařky

Recept vychází ze staré kubánské kuchyně, kde je tato úprava kuřete velmi oblíbená. Já jsem na plech přidala také omyté čtvrtky brambor a kousky dýně Hokkaido a cibule, takže jsem měla hotovou rovnou i přílohu.