Suroviny
- 1 celé kuře
- 2 citrony
- 3 palice česneku
- sůl
- hrubě drcený pepř
- olivový olej
- několik větviček oregana
- několik lístků bazalky
Postup přípravy receptu
-
Kuře omyjeme, odstraníme tučné části, dočistíme a osušíme. Osušené kuře důkladně osolíme a opepříme (i v břišní dutině).
-
Citron důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny, z česneku odstraníme vrchní slupky, necháme jen tu poslední nejtenčí a svrchu ořízneme.
-
Do pekáče uložíme kuře, obložíme čtvrtkami citronu a palicemi česneku, poklademe bylinkami, vše zakapeme olivovým olejem a nepřikryté pečeme ve spodní části trouby přibližně 1 hodinu na 170°C.
-
Poté vše přelijeme výpečkem, kuře obrátíme, pečeme dalších 20-30 minut, pak zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme dozlatova, cca 10-15 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept vychází ze staré kubánské kuchyně, kde je tato úprava kuřete velmi oblíbená. Já jsem na plech přidala také omyté čtvrtky brambor a kousky dýně Hokkaido a cibule, takže jsem měla hotovou rovnou i přílohu.