
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 2 paličky česneku
- máslo
- pepř
- sůl
- na smetanový špenát:
- 400 g mražených špenátových listů
- 150 g libovější anglické slaniny vcelku
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml smetany ke šlehání
- masoxová kostka nebo sůl
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna osolíme, opepříme a potřeme rozehřátým máslem.
-
Vložíme do vymazaného pekáčku a okolo nasypeme neloupané stroužky česneku z jedné paličky. Druhý česnek rozpůlíme, řeznou stranu potřeme máslem nebo olejem, mírně osolíme a zasadíme mezi maso.
-
Pečeme v maximálně rozpálené troubě asi hodinu a půl, z toho prostřední půlhodinu přikryté, například alobalem. Občas podléváme vodou nebo vývarem.
-
Mezitím připravíme špenát. Slaninu nakrájíme na proužky a na lžíci oleje ji opečeme dohněda.
-
Přidáme jemně nasekanou cibuli, orestujeme ji a přihodíme česnek – jeden stroužek jemně nastrouhaný, druhý nasekaný na tenké plátky. Jakmile zavoní, zalijeme směs smetanou. Přidáme masox a zmražený špenát, který necháme pozvolna pod pokličkou rozmrznout a prohřát. Případnou přebyčnou tekutinu oddusíme.









