Kuře na česneku a smetanový špenát

90
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 kuřecí stehna
2 paličky česneku
máslo
pepř
sůl
na smetanový špenát:
400 g mražených špenátových listů
150 g libovější anglické slaniny vcelku
1 menší cibule
2 stroužky česneku
150 ml smetany ke šlehání
masoxová kostka nebo sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a potřeme rozehřátým máslem.

  2. Vložíme do vymazaného pekáčku a okolo nasypeme neloupané stroužky česneku z jedné paličky. Druhý česnek rozpůlíme, řeznou stranu potřeme máslem nebo olejem, mírně osolíme a zasadíme mezi maso.

  3. Pečeme v maximálně rozpálené troubě asi hodinu a půl, z toho prostřední půlhodinu přikryté, například alobalem. Občas podléváme vodou nebo vývarem.

  4. Mezitím připravíme špenát. Slaninu nakrájíme na proužky a na lžíci oleje ji opečeme dohněda.

  5. Přidáme jemně nasekanou cibuli, orestujeme ji a přihodíme česnek – jeden stroužek jemně nastrouhaný, druhý nasekaný na tenké plátky. Jakmile zavoní, zalijeme směs smetanou. Přidáme masox a zmražený špenát, který necháme pozvolna pod pokličkou rozmrznout a prohřát. Případnou přebyčnou tekutinu oddusíme.