
Suroviny
4 porce
- 1 středně velké kuře
- sůl
- máslo
- grilovací koření
Postup přípravy receptu
-
Očištěné a omyté kuře nakrájíme na čtvrtky, papírovou utěrkou je osušíme a konce křidélek podstrčíme dospod pod horní část křídla, aby netrčely a nepřipalovaly se. Takto připravené maso mírně posolíme, posypeme grilovacím kořením, nebo směsí koření podle své chuti (pak ale jsme opatrnější se solením). Potřeme připraveným rozpuštěným máslem. Můžeme nechat hodinu odležet.
-
Porce položíme na mřížku a grilujeme 15 minut, porce otočíme a z druhé strany grilujeme opět 15 minut. Celé to zopakujeme ještě jednou, takže grilujeme 4 x 15 minut, celkem tedy hodinu. Během grilování potíráme máslem.
-
Do kuřete nepícháme vidličkou, otáčíme pomocí kleští. Místo kuřete můžeme použít 4 větší stehna nebo 4 zadní kuřecí čtvrtky. Pokud použijeme stehna, dobu grilování pokaždé o minutu zkrátíme (z 15 minut na 13-14 minut, podle velikosti stehen).
Poznámka od kuchařky
Nemáme-li doma žádnou vhodnou grilovací směs, smícháme 1/2-1 díl pepře, 2-3 díly sladké papriky, 1 díl soli, špetku sušeného rozemnutého oregana, dobře promícháme a použijeme jako grilovací koření.