Suroviny
- 1 větší kuře
- 4 kyselejší jablka
- 0,5 l černého piva
- sůl
- kmín
- 2 tenké plátky špeku
Postup přípravy receptu
-
Kuře osolíme a okmínujeme zvenčí i zevnitř více, než obvykle (cca dvojnásobně). Pod kůži prsíček vsuneme po plátku špeku, aby prsíčka po upečení byla šťavnatá. Kuře naplníme čtvrtkami jablek i se slupkou, pouze zbavených jádřinců, podlijeme 1 dl vody a dáme pod pokličkou do trouby péct cca na 180 stupňů.
-
Po dvaceti minutách pečení kuře vyndáme (mělo by být nafouklé) a podlijeme černým pivem. Vrátíme do trouby a pečeme zakryté dále, cca 40 minut.
-
Sundáme pokličku, teplotu trouby zvýšíme na 200 stupňů a dopékáme kuře do zlaté barvy za občasného přelévání šťávou.
-
Upečené kuře vyjmeme a naporcujeme. Jablka propasírujeme přes cedník do šťávy. Podáváme s knedlíkem a zelím.
Poznámka od kuchařky
Velké kuře má dostatek vlastního sádla, které se vypeče. Proto kromě plátků slaniny k prsíčkům žádný tuk není třeba přidávat.