
Suroviny
2 porce
- Žampionová omáčka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 2 žampiony – použijeme jen kloboučky
- 200 ml bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- Kuřátko:
- 350-400 g kuřecích prsních řízků
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky italské bylinkové směsi
- sůl
- pepř
- 1 zelená paprika – možné vynechat
- listová petržel
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu zahřejeme olej s máslem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na jemné plátky nakrájené žampiony. Osolíme a opepříme. Vaříme dokud žampiony nezměknou, tedy asi 8 až 10 minut.
Pak přidáme víno, vývar a cukr. Zmírníme teplotu, necháme omáčku vařit asi 15 minut, aby se mírně redukovala. Tak asi o třetinu. Občas promícháme. Zakryjeme a necháme na vypnutém vařiči dojít. -
Kuřecí řízek naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme italskými bylinkami. Rozehřejeme pánev s olejem a opečeme kuřecí řízek, z každé strany tak 4 až 5 minut. Spolu s řízkem můžeme při opékání druhé strany ještě opéci na kolečka nakrájenou papriku, kterou jsme trochu popepřili. Papriku můžete vynechat.
-
Podáváme s květákovou kaší. Řízek přelijeme omáčkou, přidáme opečenou papriku a posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Tento recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/kuratko-na-vine-s-za…, spolu s květákovou kaší, kterou najdete na http://www.mojetara.cz/recipe/kvetakova-kase-zdatn…









