
Suroviny
2 – 4 porce
- Omáčka:
- špetka soli (na dochucení)
- 1/2 l vody (na začátku)
- 1/2 l vody (po uvaření stehen)
- 1 sladká smetana
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 zeleninový masox
- 200 ml mléka
- 2 kuřecí stehna
- 2,5 lžíce hladké mouky
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 5 cibulí (středně velkých)
Postup přípravy receptu
-
Na rostlinném oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku, kterou poprášíme polévkovou lžící sladké papriky.
-
Vložíme zeleninový bujón a zlehka orestujeme.
-
Do hrnce poté vložíme omytá kuřecí stehna a zalijeme 1/2l vlažné vody.
-
Poté necháme 90 minut podusit pod pokličkou, dokud maso krásně nezměkne.
-
Po 90 minutách stehna opatrně vyjmeme, odstraníme kůži a dle zvyku maso obereme nebo necháme jednotlivé části v celku (pokud necháváme v celku, tak kůži neodstraňujeme, aby maso nebylo suché).
-
Do hrnce přidáme kůži z kuřete, přilijeme sladkou smetanu ( čím víc % tím lepší chuť ) a vlažnou vodou 2x důkladně vypláchneme kelímek, jehož obsah vždy opět vylijeme do hrnce.
-
Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem a ke konci zahustíme hladkou moukou rozmixovanou v mléce.
-
Ti, kteří si maso rádi obírají ( třeba i kvůli dětem ) mohou obrané maso vložit do hotové omáčky. My doma podáváme s „Brádelákama,“ ale je možné podávat i s jiným druhem knedlíků či těstovinami.
Poznámka od kuchařky
Na ilustrační fotografii, kde je jídlo už hotové, je poznat, že je maso sušší. Je to proto, že u nás se maso obírá a kůži mixujeme, aby měla omáčka lepší chuť.
Hodně špatně se odhaduje množství porcí, protože omáčky je dost tak na 4 porce, ale masa, zvlášť pro „masožravce,“ na 2 porce. Takže pokud je vás víc radši tam nějaké to stehýnko ještě přidejte 😉
VŠEM, KTEŘÍ SE ROZHODNOU RECEPT VYZKOUŠET, PŘEJEME DOBROU CHUŤ.









