Kuřátko na paprice

73
- reklama -

Suroviny
2 – 4 porce

Omáčka:
špetka soli (na dochucení)
1/2 l vody (na začátku)
1/2 l vody (po uvaření stehen)
1 sladká smetana
1 lžíce sladké papriky
1 zeleninový masox
200 ml mléka
2 kuřecí stehna
2,5 lžíce hladké mouky
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
5 cibulí (středně velkých)

Postup přípravy receptu

  1. Na rostlinném oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku, kterou poprášíme polévkovou lžící sladké papriky.

  2. Vložíme zeleninový bujón a zlehka orestujeme.

  3. Do hrnce poté vložíme omytá kuřecí stehna a zalijeme 1/2l vlažné vody.

  4. Poté necháme 90 minut podusit pod pokličkou, dokud maso krásně nezměkne.

  5. Po 90 minutách stehna opatrně vyjmeme, odstraníme kůži a dle zvyku maso obereme nebo necháme jednotlivé části v celku (pokud necháváme v celku, tak kůži neodstraňujeme, aby maso nebylo suché).

  6. Do hrnce přidáme kůži z kuřete, přilijeme sladkou smetanu ( čím víc % tím lepší chuť ) a vlažnou vodou 2x důkladně vypláchneme kelímek, jehož obsah vždy opět vylijeme do hrnce.

  7. Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem a ke konci zahustíme hladkou moukou rozmixovanou v mléce.

  8. Ti, kteří si maso rádi obírají ( třeba i kvůli dětem ) mohou obrané maso vložit do hotové omáčky. My doma podáváme s „Brádelákama,“ ale je možné podávat i s jiným druhem knedlíků či těstovinami.

Poznámka od kuchařky

Na ilustrační fotografii, kde je jídlo už hotové, je poznat, že je maso sušší. Je to proto, že u nás se maso obírá a kůži mixujeme, aby měla omáčka lepší chuť.

Hodně špatně se odhaduje množství porcí, protože omáčky je dost tak na 4 porce, ale masa, zvlášť pro „masožravce,“ na 2 porce. Takže pokud je vás víc radši tam nějaké to stehýnko ještě přidejte 😉

VŠEM, KTEŘÍ SE ROZHODNOU RECEPT VYZKOUŠET, PŘEJEME DOBROU CHUŤ.