
Suroviny
- 1 kg mraženého krůtího masa měšťanského (běžně k dostání v Kauflandu nebo Hypernově)
- pytlík sezamového semínka – 100 g
- strouhanka cca 10-12 lžic
- vegeta
- 1 vejce
- solamyl (ale není nutný)
- 200-250 g nivy
- červená paprika
- bylinky:
- petrželka
- pažitka
- oregáno
- sůl
- fritovací olej
- Na marinádu:
- 2 zakysané smetany krémové
- 2 stroužky česneku
- 2-3 lžíce tatarky
- lžíce ostré zeleninové pomazánky Harissa od Hamé (kupuji v Tescu)
- sůl
- sušená feferonka
- petrželka
- pažitka
- tymián
- bazalka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kuličky. Rozmražené měšťanské maso dáme do misky. Postupně přidáme 1 vejce, 2 lžíce solamylu, sůl, podravku, půl pytlíku sezamového semínka, hodně nakrájené petrželky nadrobno nebo i jiných bylinek, nastrouhanou nivu, na kousíčky nakrájenou červenou papriku a zahustíme strouhankou, aby šly dělat kuličky. Směs by se měla trochu lepit (pomůžeme si mokrýma rukama) a obalíme na talířku ve strouhance smíchané s půl pytlíkem sezamového semínka. Pokud dáte moc strouhanky, tak je dobré maso zředit 10° pivem. Budou krásně nadýchané.
-
Smažíme ve friťáku dozlatova.
-
Mezitím si připavíme marinádu. Do misky dáme zakysanou smetanu, jednu sušenou malinkou feferonku nakrájenou na jemno, tatarku, protlačený česnek, sůl, harissu a bylinky (ale nemusí být).
-
Mezitím se nám usmaží kuličky, které vyjmeme a dáme na ubrousek odkapat. Ty potom napichujeme na párátka.
-
Podáváme s marinádou, do které tyto kuličky namáčíme. Tyto kuličky vždycky zmizely ze stolu první. Zkuste připravit svým známým a ti Vás budou milovat 🙂
Poznámka od kuchařky
Samozřejmě místo kupovaného mletého masa si můžete koupit kus kuřecího nebo krůtího a pomlít doma, ale směs musí být úplně rozmělněná 🙂