
Suroviny
- Tmavé těsto na kuličky:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1/2 kostky másla
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 lžička sušené pomerančové kůry (klidně i čerstvá)
- špetka soli
- Na světlé těsto:
- 2 tvarohy
- 20 dkg moučkového cukru
- vanilkový cukr nebo několik kapek vanilkové esence
- 1/2 kostky másla
- 1 vanilkový pudink -práškový
- 4 vejce
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Z prvních ingrediencí vypracujeme tmavé těsto.
-
Ukoulíme v dlaních kuličky( dělala jsem je po cca 12 g).
-
Vyskládáme je na vymazaný nebo vystříkaný plech.
-
Z ingrediencí na světlé těsto vezmeme vejce, oddělíme žloutky a zamícháme je s cukrem, vanilkovým cukrem.
-
Přidáme změklé máslo a vyšleháme.
-
Potom tvarohy a práškový puding a dobře prošleháme.
-
Ze zbylých bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do tvarohové směsi.
-
Tou potom opatrně potřeme kuličky na plechu a rozetřeme.
-
Pečeme dle trouby 30 minut na cca 160°C.
-
Upečenost zkontrolujeme párátkem, zda je po vpichu suché.
Poznámka od kuchařky
inspirace tohoto maďarského moučníku s drobnými úpravami, je na varecha.sk
pro pokročilé hungaristy,jak by pravil nebožtík Jiří Wimmer, je to v originále Kukucskálós túrós 😉









