Suroviny
- cukr (písek, krystal)
- voda
Postup přípravy receptu
-
Na pánev, nejlépe se silným dnem, dáme cukru tolik, aby bylo pokryté dno vrstvou do 5 mm.
-
Dáme na plamen. Zahříváme, nemícháme. Když se cukr začne tavit (napřed zesklovatí, pak začne žloutnout) snížíme plamen a když karamel začne hnědnout s citem mícháme, že aby se pokud možno netvořily hrudky. Zahřiváme do momentu až je hmota tmavě hnědá a z pánve se začíná kouřit.
-
Odstavíme z plamene (chvilku počkáme) a zalejeme vodou (horkou).
P O Z O R!!! PRSKÁ, PAŘÍ, PÁÁÁLÍ!!!
Hmotu, teď už kulér rozmícháme, případně ztuhlou hmotu rozvaříme a doředíme vodou dle potřeby.Poznámka:
Kulér má hustotu asi jako med; není sladký, spíše nakyslý a za normálních podmínek se nekazí a vydrží roky. Před použitím je vhodné naředit ho vodou (alkoholem, šlehačkou), lépe se pak zapracuje do dalšího produktu.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Obecně známý postup
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…