Kulajda s cibulí

37
- reklama -

Suroviny

hrst sušených hub
6-8 brambor
1 cibule
2-3 lžíce hladké mouky
250 ml smetany
250 ml zakysané smetany
bobkový list
nové koření
černý pepř
sůl
čerstvý kopr
vejce

Postup přípravy receptu

  1. Do 2 l vody vložíme houby, pokrájenou cibuli, kostičky brambor a koření (používám mleté), osolíme a dáme vařit.


    Zobrazit celý recept

  2. Když jsou brambory téměř měkké, vmícháme ve sladké smetaně rozmíchanou mouku. Za stálého promíchávání přivedeme k varu a polévku ještě provaříme.

  3. Do hotové vmícháme zakysanku – nejjistější postup je k zakysance v misce přidat 1-2 naběračky vřelé polévky, dobře rozmíchat a teprve pak vlít do polévky. Smetana se tak nikdy nesrazí.

  4. Podle chuti dosolíme, přidáme sekaný mladý kopr, popř. ještě maličko dokyselíme kapkou octa a podáváme.
    Do každého talíře s polévkou patří vejce vařené nahniličku.

Poznámka od kuchařky

Inspirace – kniha Jihočeská kuchařka ze mlejna