
Suroviny
podle počtu jedlíků
- očištěné klasy kukuřice
- plátky anglické slaniny nebo moravské, Váhalky…
- koření nebo bylinky dle chuti
- sůl
- cuketa nebo lilek
- paprika bílá nebo barevná
- pórek nebo cibule
- česnek
- rajčata
- olej
Postup přípravy receptu
-
Očištěné kukuřičné klasy potřeme olejem nebo vodou, posypeme kořením a zabalíme do plátků slaniny. Koření volíme dle vlastní chuti (adžika, čubrica, grilovací na zeleninu, sušený česnek…), pokud neobsahuje sůl, klas i osolíme. Pokud chceme můžeme místo koření použít lístky tymiánu, rozmarýnu, petrželky a tenké plátky česneku + sůl. Prostě dáme pod slaninu to, co máme rádi.
-
Takto připravené klasy naskládáme do pekáčku, na grilovací tácek nebo na grilovací alobal, obložíme na větší kusy pokrájenou zeleninou a nasekaným česnekem, kterou opět dochutíme dle vlastní chuti a maličko pokapeme olejem. Zaklopíme nebo opatrně pevně zabalíme.
-
Pečeme v předehřáté troubě nebo na grilu, dle velikosti klasů, cca 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Kdo chce pokrm bezmasý, slaninu může pochopitelně vynechat, klasy jen zeleninou obloží a dochutí solí, kořením nebo bylinkami. K zelenině si pak může přidat třeba na kostky pokrájené tofu nebo šmakouna.