
Suroviny
- Tatarák:
- 400 g hovězí svíčkové nebe kvalitními hovězího zadního masa
- 400 g bulguru
- 3 lžička mletého nového koření
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička skořice
- 2 lžička majoránky
- 5 lžiček mletý sladké papriky
- harissa (dle chutí)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- Dušená směs:
- 400 g mletého hovězího masa (doporučují kvalitní zadní, umleté doma)
- 4 velké cibule
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička koření sumah
- 1 lžička skořice
- 1 lžička majoránky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- olivový olej
- pražené piniové oříšky
Postup přípravy receptu
-
Bulgur zalijeme studenou vodou, nechame vsaknout tekutinu a zmeknout, cca 20 minut. Behem teto doby bulgur nekolikrat promneme v dlanich. Pote vlozime do kusu platna, nebo jineho prodysneho materialu a vymackame prebytecnou tekutinu.
-
Maso na tatarak nejmene 3x umeleme. Musi byt hodne jemne. Muzeme pouzit i food procesor, kterym maso rozsekame najemno.
-
Pridame vsechno koreni, olivovy olej a rukama radne promichame. Pridame mekky bulgur a dlanemi celou smes cca 10 minut treme. Behem teto doby prilevame studenou vodu, cca 80 ml. Dle potreby dochutime soli a peprem.
-
Cibuli nakrajime na hrubo a na olivovem oleji pomalu restujeme do mekka. Oleje dame hodne, cibule musi lehce plavat. Cibule nesmi zmenit barvu, pouze zmeknout.
-
Pote pridame mlete maso, koreni, rozmichame (jednotlive umlete kousky masa od sebe dobre oddelime) a cca 15 minut dusime. Odstavime a primichame oprazene piniove orisky.
-
Pri servirovani se ze syrove smesi rukou odebere kousek, naaranzuje se na maly talirek a posype se dusenou smesi. Podava se s pita chlebem, zeleninovymi misami a salaty.
Poznámka od kuchařky
Toto jidlo je v arabskem svete nedilnou soucasti svatebni hostiny. Arabske svatby mivaji vysokou ucast (300 – 1500 osob; i vice), proto se na pripravu tohoto pokrmu najimaji doporuceni kuchari, kteri se cely vecer staraji pouze o tento chod. Kazdy pridava jiny podil koreni, proto pokazde chutna jinak.
Do smesi se muze pridat i muskatovy orisek (cerstve strouhany), ktery je v arabskem svete velkym sporem. Tradicne je obsazen ve vetsine arabskych pokrmu, ovsem islam jeho uzivani zakazuje (diky jeho omamnym ucinkum na organismus).