
Suroviny
- Těsto:
- 300 ml vody
- 125 ml slunečnicového oleje
- 62 g kokosové mouky
- 4 vejce
- 3 lžíce lněného semínka (umleté)
- 2 lžíce psyllia (umleté)
- špetka soli
- Krém:
- 250 g Philadelphie
- 200 g másla
- 160 g 75% čokolády
- 100 g cukru – Erythritol
- Poleva:
- 100 g 75% čokolády
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Do hrnce nalijte vodu, olej, přidejte špetku soli a vše přiveďte k varu. Jakmile se vše vaří, přisypte mouku a těsto odpalujte. Kokosová mouka neobsahuje lepek, tudíž se nebude odpalovat jako klasická mouka a chvilku trvá, než se na dně hrnce začne tvořit napálená vrstva. S běžnou moukou se vytvoří i koule těsta, ale s kokosovou se mi tak nestalo.
-
Ve chvíli, kdy se začala tvořit napálená vrstva, jsem těsto ještě chvíli odpalovala a poté jsem ho stáhla z plotýnky. Přendala jsem ho do mísy a nechala trochu vychladnout. Následně jsem do těsta vmíchala vejce – jedno po druhém. Vejce jsem přidala poté, co se to předchozí spojilo s těstem.
-
Nejprve jsem přidala pouze 2 vejce. V mlýnku na kávu jsem umlela lněné semínko a psyllium. Obojí jsem umlela proto, aby těsto zůstalo hladké. Mixérem jsem obojí zapracovala do těsta, které následně začalo houstnout, a tak jsem přidala zbylá dvě vejce. Množství lněného semínka, psyllia a vajec bylo tak akorát, aby těsto mělo správnou konzistenci a větrníky tak držely na plechu tvar.
-
Plech jsem vyložila pečicím papírem, cukrářský sáček se zdobící špičkou naplnila těstem a začala jsem tvořit větrníky. Větrníky jsem tvořila tak, že jsem udělala jedno kolečko a na něj hned druhé.
-
Plech vložte do předehřáté trouby na 200°C a větrníky pečte 30 minut. Během pečení troubu neotvírejte (zda by se něco stalo netuším, ale jistota je jistota). Po upečení nechte větrníky vychladnout.
-
Krém: Do misky vhodné nad vodní lázeň nalámejte čokoládu a nechte ji rozpustit. Poté ji dejte stranou, aby vychladla. Zatím do mísy od robota dejte máslo a k němu přisypte cukr. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny.
-
K vyšlehanému máslu přidejte Philadelphii a vše důkladně prošlehejte. Nakonec přilijte rozpuštěnou čokoládu a opět důkladně prošlehejte.
-
Poleva: Do misky vhodné nad vodní lázeň nalámejte čokoládu a nechte ji rozpustit.
-
Větrníky rozřízněte na půl. Vrchní část větrníku namočte do čokolády nechte ji zatuhnout.
-
Krém přendejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a naneste ho na spodní část větrníku. Krémem nemusíte šetřit, je ho dost. Pak už stačí na větrník dát vrchní část s čokoládou a máte hotovo.
Poznámka od kuchařky
Video recept: https://youtu.be/edIiFuB2Z7k