Suroviny
- Den předem- pařížská šlehačka:
- 1 litr smetany
- 200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
- Kakaový korpus:
- 200 g polohrubé mouky
- 160 g krupicového cukru
- 20 g kakaa
- 6 lžic mléka
- 4 lžíce oleje
- 4 žloutky
- 1 prášek do pečiva
- zbylé bílky na sníh
- špetka soli
- 230 g meruňkové marmelády
- 3-4 větší banány
- Ganache:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
Postup přípravy receptu
-
První den do většího hrnce nalijte smetanu a přiveďte ji k varu. Mezitím nalámejte čokoládu do nádoby, ve které později šlehačku vyšleháte. Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutu stát a poté vše důkladně promíchejte. Smetanu zakryjte potravinovou folií, nechte vychladnout a uložte do lednice.
-
Druhý den upečte korpus. Do mísy od robotu dejte žloutky a krupicový cukr. Během šlehání připravte polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao a vše promíchejte. Do žloutkové směsi nalijte olej, mléko a prošlehejte.
Suchou směs jsem ještě prosela, protože jsem v ní měla hrudky z kakaa. Poté jsem suchou směs postupně přidávala do žloutkové směsi. -
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který postupně zapracujte do kakaové směsi.
-
Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete.
Plech vložte do předehřáté trouby na 160°C a korpus pečte 30 minut. -
Na vychladlý korpus rozetřete meruňkovou marmeládu.
-
Teď na řadu přijde šlehačka. Tu vyndejte z lednice, sundejte folii a šlehačku vyšlehejte do tuha. Dále připravte banán, který nakrájejte na silnější kolečka.
-
Na marmeládu naneste asi třetinu šlehačky a rozetřete ji. Na šlehačku navrstvěte banán. Banán nemusíte krájet na kolečka, můžete ho do řezů dát celý. Na banány opět naneste zbylou šlehačku a rozetřete ji.
-
Posledním krokem je příprava polevy. Šlehačku dejte zahřívat. Jakmile dojde k varu, nasypte do ni čokoládu, nechte minutku stát a poté vše vymíchejte v hladkou ganache. Protože ganache byla na polevu příliš hustá, naředila jsem ji ještě trochou zahřáté smetany.
-
Polevu nechte zchladnout, aby se šlehačka pod ní neroztekla. Poté polevu naneste na řezy, rozetřete a dejte vychladit do lednice.
-
Pokud vám zbude šlehačka, můžete jednotlivé kostky řezů dozdobit. Řezy jsem krájela nožem nahřátým v horké vodě. Po každém řezu jsem nůž otřela od řezů, opět nahřála ve vodě, otřela a krájela. Takto by se vám měl povést čistý řez.
Poznámka od kuchařky
Video recept: https://youtu.be/TMotz4Akxbw