
Suroviny
4 porce
- 1 sáček pohankových lupínků
- 3 větší hrsti sušených hub
- 2 lžičky houbového koření
- 2 vejce
- sůl nebo vegeta
- mletý pepř z mlýnku
- 6 dkg másla nebo sádla
- 2-3 stroužky časneku
- trochu majoránky
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku namočíme houby, aby byly celé potopené, můžeme přilévat vodu, dokud nenasáknou docela.
Do misky nasypeme pohankové lupínky na 4 porce (nabudou), já dala skoro celý sáček.
Máslo nebo sádlo rozpustíme, vymažeme menší pekáček a zbytek nalijeme do lupínků. -
Měkké houby nakrájíme na prkénku na menší kusy a vrátíme je do kastrůlku. Přilijeme trochu vody, přidáme houbové koření a dáme povařit.
Do misky s lupínky dáme pepř, utřený česnek s malým množstvím soli nebo vegety. Nalijeme vývar z hub, rozemneme majoránku, zamícháme. Vmícháme houby a žloutky. -
Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně, lehkým obracením hmoty, vmícháme. Naplníme připravený pekáček a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Až povrch zezlátne, je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Já dávám máslo, ale dovedu si to představit s dobrým domácím sádlem. Tento pokrm vznikl, když jsem nenašla krupky. Recept jsem přizpůsobila pro pohankové lupínky, a kdo milujete pohanku, tak si určitě užijete.
Obrázek je trochu neupravený, ale jen tento kousek jsem zachránila, abych jej mohla vyfotit.