
Suroviny
- 1 ks vykostěného krůtího vrchního stehna
- 4 střední
- raději spíš větší cibule
- 2 dcl dobrého červeného vína (užila jsem merlot)
- pár snítek zelené majoránky
- tymiánu do svařáku
- 10 kuliček černého pepře
- pepř
- sůl
- 10dkg másla
- pěkná hrst zelených bylinek (opět tymián a majorán)
- kalíšek drubežího Gurmánského bujonu od maggi
Postup přípravy receptu
-
Víno nalijeme do kastrůlku, vhodíme snítky bylinek, celý pepř a necháme svařit na mírném ohni asi 20 min. Vylouhované bylinky vyndáme a přidáme kalíšek bujonu. Dobře rozmícháme.
-
Máslo rozpustíme a do horkého vhodíme usekanou hrst bylinek. Necháme chvíli odstát.
-
Maso zbavíme kůže a blan, po každé straně jemně nařízneme zářezy. Osolíme, opepříme.
-
Dáme je do mísy, nalijeme bylinkové máslo a vmasírujeme z obouch stran i do zářezů.
-
Necháme chvilku odležet.
-
Rozpálíme pánev, maso na ní necháme zatáhnout a rychle odstavíme, aby se máslo nepřepálilo. Maso dáme bokem.
-
Máslo slijeme do kastrolu, dáme na oheň a vhodíme hned cibuli na drobno.Orestujeme do sklovata, osolíme, opepříme.
-
Přidáme maso. Zalijeme svařákem.
-
Do pánve po opečení dáme trochu vody a krátce odvaříme výpek, který také přidáme k masu a cibuli.
-
Kastrol přiklopíme a pečeme v troubě na 170° C do měkka, přičemž maso několikrát obrátíme.
-
Měkké maso vyjmeme, vyndme vyvařené kuličky pepře, cibuli rozmixujeme ponorákem a můžeme servírovat. Dávala jsem dušenou rýži s jemně usekanou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Nezahušťovala jsem. Přešla jsem na zahušťování rozmixovanou cibulí, je mi to chuťově blíž.