Krůtí prso na bylinkách s glazovanou dýní a bramborovou kaší

76
- reklama -

Suroviny
4-6 jak pro koho

(Na maso a omáčku:)
1 kg krůtích prsou
25 dkg anglické slaniny (na plátky)
20 dkg másla
8 menších mrkví
5 menších cibulí
1 svazek jarní cibulky
1 PL sušený rozmarýn
1 PL sušený tymián
4 bobkové listy
250 ml bílého vína
sůl
pepř
Na glazovanou dýni:
1 dýně hokkaido středně veliká
1 PL třtinového cukru
sůl
pepř
2 palice česneku
2 lžíce olivového oleje
(Na bramborovou kaši s česnekem a podmáslím:)
1,2 kg brambor
0,5 dkg másla
0,4 l kyšky
1 palice česneku
troška oleje
sůl
zelené části jarních cibulek
2 lžíce parmazánu podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Maso: Polovinu másla smícháme s bylinkami a solí. Prso rozřízneme tak, abychom měli tenčí větší plát, který potřeme bylinkovým máslem, opepříme a poklademe anglickou slaninou a zelenými částmi cibulek (stačí jen pár kousků, né všechny). Zabalíme jako roládu, potřeme opět bylinkovým máslem a obalíme slaninou, můžeme převázat.

  2. V pekáčku na další části másla orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev, cibuli, bílé části cibulek a bobkový list. Kousek másla si ještě necháme na později.

  3. K zelenině přidáme roládu, opečeme ze všech stran a šoupneme do trouby vyhřáté na 180*C. Zapečeme asi 15 minut, podlijeme 0,4 l vody, ztlumíme teplotu na 150*C (horkovzduch) a pomalu pečeme asi 2 hodiny.

  4. Dýně: Nemusíme ji loupat, jen omýt, rozpůlit, vydlabat, nakrájet na měsíčky, smíchat s cukrem, olejem, solí a pepřem. Cca 40 minut před dokončením masa ji přidáme buďto rovnou do pekáče k masu, nebo ji necháme zvlášť s tím, že ji podlijeme částí výpeku z masa. Horkým vzduchem můžeme péci současně i ve dvou nádobách. Dýně trvá asi 40 minut.

  5. Současně s dýní do trouby vložíme celé neloupané palice česneku potřené olejem a zabalené do alobalu, pečou se taktéž cca 40 minut.

  6. Omáčka: Maso vyjmeme z pekáčku a uchováme v teple. Pokud jsme pekli dýni společně, tak s ní uděláme totéž. V pekáčku zůstane zelenina a šťáva, kterou slijeme do hrnku zvlášť a bobkový list, který vyhodíme. V pekáčku máme teď pouze zeleninu. Přidáme zbytek másla a opékáme na sporáku do zhnědnutí. Teď přilijeme víno a vaříme tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří. Vlijeme zpět štávu a rozmixujeme, převaříme. V originálním recepisu se zahušťuje hladkou moukou, ale to je škoda kazit, omajda je i tak krásně hustá.

  7. Kaše: Použijeme jednu pečenou palici česneku, zbylé dvě necháme k podávání rozkrojené napolovic. Samozřejmě můžeme nechat všechny tři, podle chuti, ale origoš recept na kaši zní takto:
    Uvařené brambory rozšťoucháme s vymačkaným česnekem, teplým podmáslím, kouskem másla, nasekanou pažitkou (zelené části cibulek postačí) a 2 lžícemi parmazánu (tak originelní už jsem nebyla, i bez parmazánu je kaše výborná).

Poznámka od kuchařky

Recept publikován v Magazínu Albert listopad 2011. Upraveno jen trošku. Je to malinko náročnější, ale dělala jsem již podruhé, takže to stojí za to))