
Suroviny
3 porce
- 450 g krůtích stehenních řízků
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 1 větší cibule
- 4 tenčí kolečka čerstvého zázvoru
- 1/2 masité červené papriky
- 1/2 dl bílého vína
- Na marinádu:
- 1 dc bílého vína
- 1 pl koření Hungária
- 2 pl oleje
- 2 pl sojové omáčky Soy Sauce Indonesia
- 2 pl prolisovaného čerstvého zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Čerstvý kořen zázvoru nožíkem oškrábeme od vrchní slupky, kousek odřízneme, nakrájíme na menší kousky a protlačíme lisem na česnek do větší uzavíratelné nádoby. Přidáme všechny zbývající suroviny určené na marinádu a promícháme.
-
Maso opláchneme, nakrájíme na stejně velké kusy, vložíme do marinády, promícháme a necháme nejlépe do druhého dne zavíčkované uležet v lednici.
-
Slaninu nakrájíme na větší kostky, cibuli na půlměsíčky, papriku na větší kusy a z očištěného kořene zázvoru ukrojíme 4 tenká kolečka(plátky), které ještě překrájíme na úzké nudličky.
-
Zapneme si troubu na vyhřátí. Kastrol, který se hodí i na pečení v troubě, necháme na sporáku rozehřát, nasucho v něm do růžové barvy osmahneme kostky slaniny, dírkovanou obracečkou vybereme kostky masa z marinády, vložíme na osmahnutou slaninu, promícháme a necháme chvilku zatáhnout.
-
Poté přidáme nakrájenou cibuli se zázvorem, vlijeme všechnu marinádu, vařečkou promícháme a dáme přikryté poklicí do předehřáté trouby na 15 minut na nejvyšší stupeň péct.
-
Po 15 minutách přidáme nakrájené kousky papriky, podlijeme 1/2 dcl vína, nožíkem seškrábneme přichycené okraje zpět do šťávy k masu a opět pod poklicí dopékáme již na poloviční výkon trouby ještě 10 minut.
-
Podáváme s osmaženými brambory, které jsme si během pečení masa uvařili a na pánvi na troše oleje osmažili.
Poznámka od kuchařky
Přidávám odkaz na koření Hungáriahttp://www.distribucekoreni.cz/distribucekoreni/es….Pokud nemáme, nic se neděje, jen místo něho do marinády přidáme čtvrt kávové lžičky(kl) soli a čtvrt kl sladké mleté papriky. Krůtí maso lze nahradit i kuřecím, doba pečení bude stejná.Pokud použijeme maso vepřové, doba pečení bude cca 45-50minut.
Necháme-li maso marinovat dva dny, nic se nestane. Takto připravené jídlo je velice chutné a pikantní a my jsme si dnes na mé improvizaci opět pochutnali.