
Suroviny
2 porce
- 200 g krůtích jater (lze i kuřecí či jiná)
- máta
- bazalka
- libeček
- petrželka – nejlépe čerstvé, lze mražené – asi 1 PL každé bylinky
- 1 PL drceného kmínu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 PL oregana
- 1 PL majoránky
- 1 co nejtenčí pórek – na tom záleží, co nejtenčí
- olej (nejlépe slunečnicový)
- sůl
- (U bylinek i koření – množství je orientační, spíš se řídíme chutí, každý má rád jinou chuť.
- Pokud třeba nechutná libeček, vynecháme.)
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience kromě porku, oleje a soli smícháme. Krůtí játra očistíme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do směsi koření. Necháme odpočinout aspoň 1 hodinu.
-
Na pánvi rozpálíme olej a orestujem zprudka jatýrka po všech stranách. Přiklopíme a opéláme asi 15 minut – za občasného protřesení, pokud možno bez podlévání, ale pokud to je nutné, podlejeme kapkou vody. Pak vložíme na kolečka nakrájený pórek a sporák vypneme, necháme dojít asi 10 minut. Osolíme dle chuti
-
Podáváme s jakoukoli bramborovou přílohou, já volila špalíčky, které jsem v závěru přihodila do pánve. Ale líbila by se mi víc bramborová kaše.
Poznámka od kuchařky
Recept mi i s ochutnávkou jsem získala od šéfkuchaře místní restaurace, bylo to vynikající.
Játra jsou mírně pálivá, voněj hlavně po bylinkách