Suroviny
- TĚSTO:
- 80 g cukru
- 150 g másla
- 300 g hladké mouky ( mám vyzkoušeno i z polohrubé mouky )
- 1 vejce
- špetka soli
- HORNÍ VRSTVA:
- 4 vejce
- 3 vaničky nízkotučného tvarohu
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 prášek do pečiva
- 75 g dětské krupičky
- 450 g rybízu
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla, vejce, cukru a špetky soli uhněteme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
-
Poté těsto vyválíme na placku a přeneseme na vymazaný plech, pečeme asi 15 minut při 175°C. Upozorňuji, že s těstem se špatně manipuluje při přenášení na plech, těsto se trhá. Nejlepší je ho rozválet a přenášet na plech po částech a přímo na plechu to těsto trochu zamačkat. Ale jinak je moc dobré.
-
Oddělíme si žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme, cukr, tvarohy,rozpuštěné a vychladlé máslo, pudinkový prášek, prášek do pečiva a dětskou krupičku.
-
Z bílků si ušleháme sníh a opatrně ho zapracujeme společně s rybízem do tvarohové směsi.
-
Rozprostřeme na korpus a pečeme asi 30 minut při 200°C.
-
Stačí už jen nechat vychladnout a nakrájet.
Poznámka od kuchařky
Tento koláč mám vyzkoušený i s ostružinama a byl také výborný.