
Suroviny
12 ks noků
- 100 g másla
- 140 g krupice (použila jsem 140 g hrubé mouky)
- 1 lžíce nasekaného libečku
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- dále budeme potřebovat led z celého platíčka
Postup přípravy receptu
-
Do misky si dáme povolené(změklé)máslo a všechny ostatní suroviny. Promícháme vidličkou a pak nejlépe rukou propracujeme těstíčko.
-
Pomocí 2lžic tvoříme noky, které klademe na studenou vodou vypláchnutý talíř.
-
Méně zruční(jako já:-)) si lžící ukrojí těstíčko a rychle mezi dlaněma vytvarují noky.
-
Noky vložíme do vroucí osolené vody, promícháme ode dna a vaříme cca 2minuty.
-
Poté stáhneme z ohně a do hrnce přidáme všechen led z tvořítek. Přiklopíme poklicí a necháme stát 1 0minut. Během této doby noky krásně nabudou.
-
Vytáhneme je děrovanou naběračkou a použijeme buď jako vložku do polévky, nebo jako přílohu k různě připravenému masu se šťávou.
Poznámka od kuchařky
Včera na tv stanici Barrandov p.Radek Kašpárek vařil“Vývar z volské oháňky s krupicovým nokem“. Použil na to 50g másla, 70g krupice a 2žloutky+vychytávku s ledem.
Mě zaujaly hlavně ty noky, které jsem si podle sebe upravila a použila jako přílohu k masu. Byly báječné!
Vodu z nich jsem nevylila, ale přidala ji do zeleninové polévky.