Krupicové noky (bez mléka)

79
- reklama -

Suroviny
12 ks noků

100 g másla
140 g krupice (použila jsem 140 g hrubé mouky)
1 lžíce nasekaného libečku
1 celé vejce
1 žloutek
špetka soli
dále budeme potřebovat led z celého platíčka

Postup přípravy receptu

  1. Do misky si dáme povolené(změklé)máslo a všechny ostatní suroviny. Promícháme vidličkou a pak nejlépe rukou propracujeme těstíčko.

  2. Pomocí 2lžic tvoříme noky, které klademe na studenou vodou vypláchnutý talíř.

  3. Méně zruční(jako já:-)) si lžící ukrojí těstíčko a rychle mezi dlaněma vytvarují noky.

  4. Noky vložíme do vroucí osolené vody, promícháme ode dna a vaříme cca 2minuty.

  5. Poté stáhneme z ohně a do hrnce přidáme všechen led z tvořítek. Přiklopíme poklicí a necháme stát 1 0minut. Během této doby noky krásně nabudou.

  6. Vytáhneme je děrovanou naběračkou a použijeme buď jako vložku do polévky, nebo jako přílohu k různě připravenému masu se šťávou.

Poznámka od kuchařky

Včera na tv stanici Barrandov p.Radek Kašpárek vařil“Vývar z volské oháňky s krupicovým nokem“. Použil na to 50g másla, 70g krupice a 2žloutky+vychytávku s ledem.

Mě zaujaly hlavně ty noky, které jsem si podle sebe upravila a použila jako přílohu k masu. Byly báječné!

Vodu z nich jsem nevylila, ale přidala ji do zeleninové polévky.