Suroviny
4 porce
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 35 g krupice z tvrdé nebo polotvrdé pšenice
- 50 g cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 800 g červeného ovoce:
- jahody
- maliny
- rybíz
- borůvky
- ostružiny
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku nalijeme mléko. Rozřízneme podélně vanilkový lusk, vyškrábneme z něj semena a vložíme i s luskem do mléka ( pokud nemáme vanilkový lusk dáme vanilkový cukr a pak už nesladíme).
-
Mléko přivedeme k varu, nasypeme krupici a potom cukr. Mícháme vařečkou a vše udržujeme asi 10 minut těsně pod bodem varu.
-
Kastrůlek sejmeme ze sporáku a zakryjeme jej alobalem, aby se nevytvořil škraloup. Necháme vychladnout, pak přimícháme smetanu, odstraníme vanilkový lusk, kastrůlek zakryjeme pokličkou a dáme do chladničky.
-
Očištěné ovoce rozdělíme do pohárů, doprostřed dáme krupicovou směs a ozdobíme ovocem.
Poznámka od kuchařky
Pokud chcete ušetřit čas, můžete si krupici připravit den předem a uložit do chladničky. Pro děti můžete ovoce posypat moučkovým cukrem.
Dezert lze připravovat z nejrůznějšího sezónního ovoce.