
Suroviny
24 krajíců
- Večer před pečením: Řidší kvásek
- 1 hrnek vody
- 1/4 čajové lžičky sušeného droždí
- 1 1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
- 2 polévkové lžíce pšeničné mouky celozrnné
- 1 polévková lžíce hrubé kukuřičné mouky
- 1 polévková lžíce hrubé pšeničné mouky
- Druhý den ráno: Těsto
- 1 hrnek vody
- 1 polévková lžíce hrubé soli (lze nahradit 1 a půl lžíce obyč. soli)
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 1/4 čajové lžičky sušeného droždí
- 3,5 hrnku chlebové mouky pšeničné
- kvásek připravený předešlého večera
Postup přípravy receptu
-
Večer před pečením: ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program „těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat. (Nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).
-
Druhý den ráno: mejméně o 8 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program „těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu.
-
Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme a asi na 30 minut přendáme do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme fólií. (Kdo chce, může dát těsto i s mísou do ledničky a pokračovat třeba o den později. V tom případě je potřeba těsto po vyndání z ledničky nechat chvíli „rozehřát“).
-
Pak těsto z mísy vyndáme a opatrně uděláme bochník, který položíme „uzlem“ dospod na lopatu s krupicí (stačí obrácený plech s pečicím papírem).
-
Těsto pomoučíme, přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zvětšit objem asi o 30-40 %, ale nezoufejte, ono si v troubě ještě trochu povyskočí.
-
Mezitím si na nejnižší rošt v troubě položíme pizza kámen (nebo keramickou dlaždičku) a troubu předehřejeme na 245 °C. (Kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu).
-
Před pečením do vykynutého bochníku uděláme zářezy (třeba mřížku nebo křížek – jinak by bochník praskl sám, což vlastně nevadí, ještě mu to dodá na selskosti!) Pozor, zářezy nesmí být příliš hluboké, maximálně 1 cm.
-
Pak bochník postříkáme vodou (používám lahvičku s mechanickým rozstřikovačem).
-
Trochu vody stříkneme i na stěny trouby a pak do ní vložíme chleba.
-
Stěny trouby ostřikujeme vodou každých pár minut během prvních 15 minut pečení. Dáváme pozor, abychom nestříkli na žárovku, sklo či pizza kámen/dlaždičku, ty potvory rády praskají.
-
Pak teplotu snížíme na 220 °C a pečeme dalších 35 minut. Celková doba pečení je tedy 50 minut. Vnitřní teplota chleba by měla být kolem 88 °C. Kdo nemá teploměr, může si na spodek chlebíku zaťukat – měl by znít dutě.
-
Hotový chléb necháme na mřížce vychladnout. Ale to je jen teorie, ještě nikdy se nám nepodařilo tak dlouho čekat. Zbylý chlebík lze položit nakrojenou stranou na kredenc/prkýnko, kůrka pak vydrží křupavá i několik dní a vnitřek zůstane měkký. Kdo nechce, může chleba uložit do igelitového sáčku, kůrka pak zvláční.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 225 ml
Tento druh chleba má vynikající křupavou kůrčičku a uvnitř je měkký. Dá se také udělat v ošatce, ale pak nebude kůrka křupavá.
Původní recept najdete na: http://www.kingarthurflour.com/recipes/in-search-o…