
Suroviny
- 3 sklenky vody (1 sklenka je 250 ml)
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 1 žloutek
- 1 lžička cukru krupice
- 2,5 lžičky soli
- 1000 g hladké mouky
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžičky celého kmínu
- 60 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny, jak jdou po sobě, dáme do domácí pekárny a zapneme program TĚSTO – hnětení a kynutí bez pečení.
-
Po vykynutí těsto vyndáme na pomoučený vál utvoříme pecen, který ještě necháme pod utěrkou na plechu a pečícím papíru nebo podložce dalších 20 minut kynout.
-
Pak povrch rozstřihneme nůžkami, potřeme vodou se solí a dáme do předehřáté trouby na 40 minut upéct. Nejprve 15 minut na 180 stupňů, pak ubereme na 160. Během pečení potíráme vodou se solí.
-
Po upečení chleba vytáhneme a dáme na mřížku odpařit. Chleba je krásně nadýchaný a voňavý.
Já jsem dnes pekla na zkoušku jen z poloviční dávky, místo vody jsem použila kefír. Utvořila jsem 2 menší šišky a po vykynutí na plechu jsem pekla celkem 25 minut, 15 min. na 180 st. a 10 minut na 160 st. Byl to můj první pečený kynutý chleba, už nemáme nic.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mi dnes telefonovala maminka:-) Přinesla si od kamarádky nějaké časopisy a byla tam i „Chvilka v kuchyni“ na únor, autorkou rcp je p. OPAVSKÁ ze SKOTNICE u NJ. Já jsem si recept trošku upravila: místo vody jsem dala kefír, přidala jsem žloutek a 2 PL oleje. Doma máme rádi menší tvary a chlebík se líp propekl.