
Suroviny
32 ks
- 600 g polohrubé mouky
- 1 kostka (42 g) droždí
- 3 lžíce krupicového cukru
- 300 ml vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 150 g rozpuštěného másla (Hery)
- Náplň:
- 250 g tvarohu
- 2 žloutky
- 4 bílky
- špetka muškátového oříšku
- 100 g krupicového cukru
- Na dohotovení:
- 2 lžíce másla
- 5 lžic krupicového cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme ve vlažném mléce a necháme vykynout kvásek. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím, zaděláme vláčné těsto a necháme ho vykynout na dvojnásobek.
-
Mezitím si utřeme z tvarohu a žloutků a koření hladký krém, do kterého přidáme sníh vyšlehaný z bílků a cukru. Já dala do tvarohu pouze 1 žloutek a sníh ze 3 bílků a náplně bylo dost.
-
Vykynuté těsto rozdělte na jednotlivé dílky, každý z nich pak vyválejte na na placičku, kterou si pomyslně rozdělte na 3 díly.
-
Na prostřední naložte část tvarohové náplně (obr.2) a překlopte jedním z volných konců, zatímco druhý konec nakrojte speciálním tvořítkem na mřížky, radýlkem či nožem (obr.3).
-
Pak překlopte na mřížku (obr.4) a dejte na plech péct mřížkou nahoru. Na plechu nechte nakynout, potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut dorůžova.
-
Ještě horké potřete rozpuštěným máslem a obalte v cukru smíchaném se skořicí.
Poznámka od kuchařky
V původním receptu se doporučuje těsto rozdělit pouze na 6 ks a tvořit 25 cm dlouhé záviny, já mám ale raději menší tvary. Příště také zcela určitě uberu cukr v náplni a při dokončení jsem rolky jen potřela máslem a zlehka pocukrovala moučkovým cukrem se skořicí.
Trochu zavádějící i je i slovo „křupavé“ v názvu receptu. Rolky jsou velmi jemné a jediné, co by mohlo mezi zuby křupat je ten skořicový cukr na obalení.
Zdroj: Knihovnička Recepty 09/2013