Křupavé dalamánky za kačku

58
- reklama -

Suroviny
8 ks

1 hrnek hladké žitné mouky
1,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku hladké mouky
3 rovné lžičky soli
1/2 lžičky octa
1 lžička celého (nebo drceného) kmínu
1,5 hrnku vody
1/3 lžičky sušeného droždí (používám nejraději to s „vlaštovkou.-)“

Postup přípravy receptu

  1. Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.


    Zobrazit celý recept

  2. Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky.

  3. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí.

  4. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.

Poznámka od kuchařky

Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou moku), proto ten název 🙂

Za inspiraci mockrát děkuji Isindy, bez jejíhož nápadu by tyto dalamánky nebyly na světě. Více viz její skvělý recept zde: http://www.toprecepty.cz/recept/37305-chlebohousky…

Tento recept vznikl víceméně nedopatřením – improvizovala jsem, protože se mi doma nedostávalo hladké mouky.-) Obě jsme vycházely z populárního receptu na Chléb bez hnětení.

http://daniela.pise.cz/