Suroviny
8 ks
- 1 hrnek hladké žitné mouky
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 0,5 hrnku hladké mouky
- 3 rovné lžičky soli
- 1/2 lžičky octa
- 1 lžička celého (nebo drceného) kmínu
- 1,5 hrnku vody
- 1/3 lžičky sušeného droždí (používám nejraději to s „vlaštovkou.-)“
Postup přípravy receptu
-
Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.
-
Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky.
-
Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí.
-
Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.
Poznámka od kuchařky
Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou moku), proto ten název 🙂
Za inspiraci mockrát děkuji Isindy, bez jejíhož nápadu by tyto dalamánky nebyly na světě. Více viz její skvělý recept zde: http://www.toprecepty.cz/recept/37305-chlebohousky…
Tento recept vznikl víceméně nedopatřením – improvizovala jsem, protože se mi doma nedostávalo hladké mouky.-) Obě jsme vycházely z populárního receptu na Chléb bez hnětení.