Křupavé citronové čtverečky k čaji

51
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Těsto:
1 hrnek hladké mouky (200 g)
1/4 hrnku moučkového cukru (50 g)
1/2 hrnku másla (100 g)
Náplň:
1 hrnek krupicového cukru (200 g)
2 vejce
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce citronové kůry
1/2 lžičky prášku do pečiva
trochu soli

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte mouku, moučkový cukr a máslo (můžete, ale nemusíte rozehřát) a takto vzniklým těstem vyplňte pekáček nebo formu s vyšším okrajem (asi 25x20x5 cm) tak, aby těsto mělo 2 cm vysoký okraj.

  2. Je důležité, aby náplň netekla přes okraje, jinak se do formy přilepí, proto pro jistotu používám i pečící papír. Tento korpus dejte do vyhřáté trouby na 180°C a pečte do lehce růžové barvy tj. asi 10 minut.

  3. Zatím si smíchejte vše ostatní na náplň a šlehejte 3 minuty. Vyndejte předpečený korpus a na horký nalijte citronovou náplň, vraťte do trouby a pečte dalších 20-30 minut, až povrch ztuhne. Nechte vychladnout a krájejte na čtverečky, povrch můžete pocukrovat.

Poznámka od kuchařky

Recept mě zaujal tím použitím prášku do pečiva bez použití mouky. Je tam proto, aby nadzvedl vrchní vrstvičku, která se opeče dokřupava. Při krájení se povrch poruší, ale popraskaný povrch je spíše na ozdobu.

Je to celkem zajímavá kombinace křupavého těsta i povrchu s vláčnou a pikantní náplní uprostřed.