
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- trocha mouky podle potřeby na podsypání
- lžička soli
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml vlahého mléka
- 1 sáček droždí + špetka cukru
- Náplň:
- 500 g kysaného zelí
- 1 malé jablko
- sůl a pepř
- cibule
- trocha oleje
- asi 300 g uzeného masa
- vajíčko na potření
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme vymačkané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme a přidáme nastrouhané oloupané jablko. Trošku podlijeme vodou, přidáme nakrájené uzené maso a dusíme doměkka. Necháme vychladnout..
-
Droždí vsypeme do misky, přidáme špetku cukru, lžíci mouky a trochu vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a přidáme ostatní přísady. Vše dobře propracujeme a necháme přikryté čistou suchou utěrkou vykynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné díly. Každý díl roztáhneme na placičku a naplníme zelím s masem. Zabalíme a klademe na plech s pečícím papírem nebo s podložkou. Necháme ještě chvíli kynout a pak potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.