Suroviny
2-3 porce
- 400 g ryby čerstvé nebo mražené tresky (měla jsem afrického sumečka)
- 200 ml vody, nejlépe perlivé
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 20 g rozpuštěného másla
- 50 g slaniny
- sůl
- slunečnicový olej na smažení
- Zeleninu zvolíme podle chuti: kapustičky, mrkev, zelené fazolky, ale může být i květák, brokolice, hrášek atd. a bramborové hranolky.
Postup přípravy receptu
-
Čerstvou rybu opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na proužky nebo porce. Uložíme do chladničky a do mrazáku dáme chladit vodu. Mraženou rybu necháme mírně povolit a osušíme. Očistíme všechnu zeleninu i brambory a vše nakrájíme na hranolky, kolečka nebo velikosti soust.
Všechnu zeleninu krátce povaříme, asi 4 minuty, scedíme a prolijeme studenou vodou. Necháme okapat a osušíme.
Nakrájíme slaninu na kostičky a dáme ji na pánev vyškvařit. Podle potřeby přidáme trošku oleje a dáme opékat zeleninu i brambory. -
Do hlubší misky nasypeme mouku, vmícháme prášek do pečiva a přidáme rozpuštěné máslo a sůl. Z této směsi vytvoříme drobenku, do které přilijeme vychlazenou perlivou vodu. Pokud nemáme perlivou vodu, dáme do mouky celý prášek do pečiva. Předehřejeme druhou hlubší pánev a dáme do ní olej na smažení.
Promícháme metličkou těstíčko, ale hrudky jsou žádoucí – při smažení se nafouknou a udělají křupavou krustu. -
Vychlazené osolené kousky ryby obalujeme v těstíčku a ihned vkládáme do horkého oleje. Smažíme velmi krátce dorůžova z obou stran a vyndaváme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. .
Podáváme s bramborovými hranolkami a obložíme restovanou zeleninou. Kdo má rád, přidá i tatarku.