Křupavá ryba s restovanou zeleninou

130
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

400 g ryby čerstvé nebo mražené tresky (měla jsem afrického sumečka)
200 ml vody, nejlépe perlivé
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
20 g rozpuštěného másla
50 g slaniny
sůl
slunečnicový olej na smažení
Zeleninu zvolíme podle chuti: kapustičky, mrkev, zelené fazolky, ale může být i květák, brokolice, hrášek atd. a bramborové hranolky.

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvou rybu opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na proužky nebo porce. Uložíme do chladničky a do mrazáku dáme chladit vodu. Mraženou rybu necháme mírně povolit a osušíme. Očistíme všechnu zeleninu i brambory a vše nakrájíme na hranolky, kolečka nebo velikosti soust.
    Všechnu zeleninu krátce povaříme, asi 4 minuty, scedíme a prolijeme studenou vodou. Necháme okapat a osušíme.
    Nakrájíme slaninu na kostičky a dáme ji na pánev vyškvařit. Podle potřeby přidáme trošku oleje a dáme opékat zeleninu i brambory.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hlubší misky nasypeme mouku, vmícháme prášek do pečiva a přidáme rozpuštěné máslo a sůl. Z této směsi vytvoříme drobenku, do které přilijeme vychlazenou perlivou vodu. Pokud nemáme perlivou vodu, dáme do mouky celý prášek do pečiva. Předehřejeme druhou hlubší pánev a dáme do ní olej na smažení.
    Promícháme metličkou těstíčko, ale hrudky jsou žádoucí – při smažení se nafouknou a udělají křupavou krustu.

  3. Vychlazené osolené kousky ryby obalujeme v těstíčku a ihned vkládáme do horkého oleje. Smažíme velmi krátce dorůžova z obou stran a vyndaváme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. .
    Podáváme s bramborovými hranolkami a obložíme restovanou zeleninou. Kdo má rád, přidá i tatarku.