
Suroviny
15 porcí
- Těsto :
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 200 g Hery
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 4 ks vejce
- 1 vanilkový cukr
- dle potřeby mléko
- citronová kůra
- Krém + náplň :
- 3 banány
- 500 g tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g zakysané smetana
- 1 želatinový ztužovač
- 1 vanilkový cukr
- dle chuti cukr
- čokoládová rýže
- Na dozdobení :
- strouhaný kokos
- zelené barvivo
- květinky z jedlého papíru
- marcipánový krteček –
Postup přípravy receptu
-
Heru s cukrem a vanilkou důkladně utřeme a potom postupně zašleháme vajíčka. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a citronovou kůru a vše zamícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka. Připravené těsto dáme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme na 200° asi 30 minut.
-
Hotový korpus necháme vychladnout a na něm vyznačíme kruh, kde bude krtičák. Nožem naznačíme asi 1 cm hluboko a tento kruhový prostor (1 cm hluboko) vydlabeme lžičkou.Tuto drť dáme do misky. Do výřezu narovnáme podélně prokrojené banány.
-
Krém : Do misky dáme tvaroh, zakysanou smetanu a vanilku a promícháme. V jiné misce připravíme podle návodu želatinový ztužovač. V další misce ušleháme šlehačku do tuha. Připravený ztužovač vmícháme do směsi tvarohu a nakonec lehce vmícháme šlehačku. Podle chuti můžeme ještě dosladit.
-
Část krému použijeme na ozdobení louky, povrch korpusu lehce potřeme krémem a posypeme obarveným kokosem. Do ostatního krému lehce vmícháme čokoládovou drť nebo rýži. Připravenou směs navršíme na banány ve tvaru krtince a povrch posypeme drtí z upečeného korpusu. Drť lehce přitlačíme, aby se na krém nalepila.
-
Na závěr rozmístíme na louku květinky a na krtičák posadíme krtečka.
Poznámka od kuchařky
Tento dort byla taková moje improvizace, dle přání mého mladšího syna.