
Suroviny
3 porce
- cca 200 g velkých krup
- 500 g kysaného zelí – okapaného
- 1 velká cibule
- olej nebo sádlo
- cca 200 g gazdovské (anglické, moravské…) slaniny nebo uzené maso
- 2 stroužky česneku
- 1 plnější lžička sladké papriky
- cca 1 lžíce cukru krupice
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Kroupy propláchneme a zhruba na dvě hodiny namočíme do studené vody. Pak je uvaříme doměkka ve slané vodě a scedíme. Nebo je krátce uvaříme bez namáčení v tlakovém hrnci.
-
Na oleji nebo sádle osmažíme lehce dozlatova pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i pokrájenou slaninu (anglickou, gazdovskou, moravskou…) nebo uzené maso (krkovici, plec, maso z uzených žeber…). Po osmažení masa přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek s paprikou a následně přisypeme okapané zelí.
-
Osolíme, opepříme a dle vlastní chuti přidáme trochu cukru. Na mírném plameni pod poklicí podusíme zelí cca 5 minut. Podlévat nemusíme, cukr uvolní ze zelí dostatek šťávy potřebné k jeho podušení.
-
Do zelné směsi vmícháme scezené kroupy, vše společně prohřejeme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.
-
Pokud zelné kroupy zbudou, chutnají dobře i vychladlé, za pokojové teploty.









