
Suroviny
- Preferment:
- 150 g pšeničné mouky celozrnné
- 170 g vody
- 1 g čerstvého droždí
- – umícháme tyto tři suroviny a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kynout
- Dále:
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 180 g podmáslí
- 80 g vody
- 2 rovné lžičky soli
- 1-2 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému prefermentu přidáme podmáslí, ve 40 g vody (z psaných 80 g) rozmíchané droždí a všechnu pšeničnou chlebovou mouku.
Promísíme a necháme 30 minut stát – proběhne autolýza, mouka bez soli dobře nabobtná a lépe se bude tvořit lepková síť.
Pak vlijeme zbytek vody se solí, dobře promísíme, těsto přendáme do olejem vymazané širší misky a necháme 30 minut kynout. -
Naolejovanými prsty těsto v misce popřekládáme (postupně mu vytáhneme rohy a přeložíme je přes střed těsta) a znovu necháme 30 minut kynout.
Těsto kyne poměrně pomalu, takže ho opět popřekládáme a necháme kynout posledních 30 minut (nebude-li mít těsto výrazně zvětšený, zdvojnásobený objem, protáhněte poslední kynutí klidně o dalších 20 minut). -
Pak těsto opatrně vyškrábneme na pomoučněnou desku stolu, roztáhneme ho prsty do obdélníku, svrchu lehce pomoučníme a kovovou stěrkou nakrájíme na 6 velkých („chlapských“) nebo 8 menších dílů.
-
Pomocí stěrky přeneseme kusy těsta na plech s fólií a dáme rozehřát troubu s dlaždicí i starým prázdným plechem na dně na 250°C.
Vykynuté bulky z plechu i s pečící fólií sesuneme na dlaždici, do rozpáleného plechu na dně trouby chrstneme asi decku horké vody (utvoří se pára) a troubu rychle zavřeme.
Po 5-8 minutách pečení plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu rychle od páry vyvětráme a bulky dopečeme. Jsou hotové rychle, je třeba kontrolovat okénkem trouby.
Poznámka od kuchařky
Tyto bulky z hydratovanějšího těsta nemají pravidelné tvary (nakynuté těsto jsem na stole nerezovou stěrkou jen rozkrájela), ale překvapí tenčí, příjemně křupavou kůrkou a světlejší voňavou střídou, která je hnědě kropenatá od použité celozrnné mouky, vypadá jako bublinové krajkoví a chutná lehounce nasládle, trošku po oříškách. Celkovou chuť doplňuje lehce nahořklý tón v kůrce…
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/kropenate-bulky-s-podma…









