
Suroviny
8-10 porcí
- Nadivka:
- 3 větší cibule
- 5 rohliku
- 2 dcl smetany
- 4 vejce
- muškátovy ořišek
- pepř
- 200 g uzeného masa (pasta, ale muze byt i pastika)
- 1 hrst mandlí strouhaných
- 200 anglické slaniny nakrajené na tenké plátky
- 6-7 kg Krocan
- Pyžamo:
- (Pečící fólii k dostani v Tesco ustřihneme 2x v délce krocana + 30 cm navíc. Jelikoz je to nohavice, tak ji podelně ve švu rozstřiheneme, získáme tak dva velke pláty fólie, které položíme na sebe a na šicím stroji podelně sešijeme nejlepe cikcak stehem a získáme tak veliký šlauch, který na jednom konci svážeme svorkou dodávanou k pečící fólii)
Postup přípravy receptu
-
Cibulku zesklovatime na panvi, rohliky namocene ve smetane mirne vymackame, smichame s cibulkou, peprem, soli, muskatem, uzenym masem, mandlemi, vejci a vytvorime nadivku, kterou pak individuelne dochutime.
-
Ferdinanda plnime nadivkou – doporucuji zasit krk, nebot nadivka zacne vytekat. Po naplneni zasijeme i spodni cast a Ferdinandovi za pomoci ostatnich clenu domacnosti navlekeme pyzamo. Potom ustedrime posledni pomazani v podobe grilovaciho koreni a sup s nim do trouby. 30 minut peceme na 220 stupnu a dalsi 3 hodiny na 170.
-
Vyjmeme z trouby, ostrihneme kolem celeho ptaka folii, aby byl volny pro dalsi proceduru. Oblozime ho slaninou a dalsich 20 minut peceme na 170 stupnu, aby slanina hezky byla krupava, ale ne spalena! Podavame s opecenyma bramborama.
Poznámka od kuchařky
Diky patri Gabci, Petovi a Lukovi, kteri se aktivne spolupodileli na realizaci tohoto pokrmu.
Jeste na okraj – doporucuji svazat kridla i nohy, aby se moc neroztahoval.