
Suroviny
4 porce
- 4 silnější plátky krkovice (700 g)
- 8 plátků šunky (130 g)
- 3 kedlubny (700 g)
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- 200 g uzeného domácího boku (můžeme nahradit anglickou slaninou)
- 200 ml vody
- 4 lžičky hrubozrnné hořčice (na každý plátek 1 lžičku)
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice do hotové šťávy
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 plátek másla 1 cm silný
- mletý pepř
- sůl
- nit na upevnění závitků
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a kedlubny nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
-
Z uzeného boku nakrájíme 4 špalíčky a ze zbytku nakrájíme kostičky, které dáme do rozehřátého papiňáku pustit tuk. Poté je osmažíme do zlatavé barvy a s částí puštěného tuku je odebereme bokem na pozdější využití.
-
Plátky masa opláchneme, osušíme, po obou stranách naklepeme, vetřeme sůl a pepř.
-
Každý plátek potřeme hořčicí, poklademe 2 plátky šunky a na šunku rozložíme trochu promíchané nastrouhané mrkve s kedlubnem.
-
Šunku na plátku masa přehneme, aby náplň zůstala uvnitř, položíme špalíček bůčku, maso zavineme do závitku a utáhneme nití.
-
Do papiňáku na zbytek tuku z uzeného bůčku dáme zrůžovět nakrájenou cibuli. Poté ji odhrneme k okraji hrnce, vložíme závitky a necháme je prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 200 ml horké vody, mírně osolíme a zasypeme zbytkem nastrouhané zeleniny.
-
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na slabém plameni 30 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme a závitky a část zeleniny odebereme stanou. Zbytek šťávy se zeleninou ponorným mixérem rozmixujeme. Do rozmixované šťávy vrátíme závitky zbavené nití, zbytek odebrané zeleniny, prolisovaný česnek a 2 lžíce hrubozrnné hořčice. Přidáme čerstvé bylinky, máslo, promícháme a necháme 3 minuty provařit.
-
Na talíři posypeme osmaženými kostičkami uzeného bůčku. Na přílohu se hodí brambory, nebo knedlík.
Poznámka od kuchařky
Závitky můžeme dusit i v obyčejném hrnci, postup je úplně stejný. Maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedlubny pustí hodně šťávy.
Do podobných přidávám jídlo,které je u nás dost často. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet trošku něco jiného 🙂









