Krkovička ze selete a brambory s ricottou

66
- reklama -

Suroviny
6 porcí

6 plátků vepřové krkovice s kostí (sele)
2 střední cibule
1 lžíce hladké mouky
1 kL mletá červená paprika
1 KL drcený kmín
1 KL majoránka
1 dl slunečnicového oleje
sůl
pepř
250 g čerstvé Ricotty
1 ks jarní cibulky
1 palice čerstvého nového česneku

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové krkovičky s kostí vydatně z obou stran potřeme vyrobenou směsí ze soli, pepře, drceného kmínu, majoránky a červené papriky smíchané s 1 dl slunečnicového oleje.

  2. Potřené plátky krkovičky necháme uležet v chladu nejlépe do druhého dne.

  3. Po uležení maso v pánvi velmi zprudka opečeme z obou stran a přendáme do připraveného pekáče, na jehož dno jsme pokladli na hrubší kusy nakrájené cibule. Podlijeme výpekem z pánve, který předtím podlijeme asi 3 dl horké vody.

  4. Pečeme na střední teplotu přikryté cca 60 minut, dokud maso není lahodně měkké a velmi snadno se odděluje od kosti.

  5. Poté co je maso již hotové necháme dopéct do barvy bez pokličky asi 10 minut, ale poctivě při tom přeléváme výpekem.

  6. Maso vyjmeme a z výpeku a propasírované upečené cibule vytvoříme lahodnou omáčku – není, ji potřeba mnoho slouží jen k dochucení pokrmu – není jeho hlavní částí.

  7. Přílohou jsou pečené nové brambory, které si dobře očistíme, lehce povaříme vcelku v osolené vodě asi 10 minut. Následně je překrojíme podélně na půlky a poklademe směsí ricotty do které jsme vmíchali utřený čerstvý nový česnek (celá palice) se solí a trochou na jemno pokrájené mladé cibulky. Klademe vrstvu cca 1,5 cm vysokou a zapékáme na plechu v troubě cca 20 minut. Brambory na talíři ještě posypeme čerstvé pokrájenou zelenou natí mladé cibulky a podléváme na talíři trochou lahodného výpeku.