
Suroviny
6 porcí
- 6 plátků vepřové krkovice s kostí (sele)
- 2 střední cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 kL mletá červená paprika
- 1 KL drcený kmín
- 1 KL majoránka
- 1 dl slunečnicového oleje
- sůl
- pepř
- 250 g čerstvé Ricotty
- 1 ks jarní cibulky
- 1 palice čerstvého nového česneku
Postup přípravy receptu
-
Vepřové krkovičky s kostí vydatně z obou stran potřeme vyrobenou směsí ze soli, pepře, drceného kmínu, majoránky a červené papriky smíchané s 1 dl slunečnicového oleje.
-
Potřené plátky krkovičky necháme uležet v chladu nejlépe do druhého dne.
-
Po uležení maso v pánvi velmi zprudka opečeme z obou stran a přendáme do připraveného pekáče, na jehož dno jsme pokladli na hrubší kusy nakrájené cibule. Podlijeme výpekem z pánve, který předtím podlijeme asi 3 dl horké vody.
-
Pečeme na střední teplotu přikryté cca 60 minut, dokud maso není lahodně měkké a velmi snadno se odděluje od kosti.
-
Poté co je maso již hotové necháme dopéct do barvy bez pokličky asi 10 minut, ale poctivě při tom přeléváme výpekem.
-
Maso vyjmeme a z výpeku a propasírované upečené cibule vytvoříme lahodnou omáčku – není, ji potřeba mnoho slouží jen k dochucení pokrmu – není jeho hlavní částí.
-
Přílohou jsou pečené nové brambory, které si dobře očistíme, lehce povaříme vcelku v osolené vodě asi 10 minut. Následně je překrojíme podélně na půlky a poklademe směsí ricotty do které jsme vmíchali utřený čerstvý nový česnek (celá palice) se solí a trochou na jemno pokrájené mladé cibulky. Klademe vrstvu cca 1,5 cm vysokou a zapékáme na plechu v troubě cca 20 minut. Brambory na talíři ještě posypeme čerstvé pokrájenou zelenou natí mladé cibulky a podléváme na talíři trochou lahodného výpeku.