Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti 600 g
- 12 plátků uzeného boku s česnekem 200 g
- 24 plátků čerstvého rozmarýnu (na každé maso 6)
- 1/2 sáčku hotové Barbecue marinády
- 1 lžíce oleje
- bílé části lahůdkové cibule (celý svazek)
- 100 ml vývaru (měla jsem hovězí z morkových kostí a masa)
- 4 velice tenké plátky másla
- podle potřeby sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa na pracovní ploše podložíme potravinářskou folií. Folii (nebo větší igelitový sáček) dáme i shora a maso naklepeme.
-
Každý plát masa rozřízneme na 3 díly, ale nedořízneme až ke konci. Necháme si od konce cca 2cm masa vcelku.
-
Na každý díl masa dáme po dvou lístcích rozmarýnu a po jednom plátku uzeného boku.
-
Takto připravené maso zapleteme do copánku a na konci zajistíme párátkem, nebo kouskem špičaté špejle.
-
Krkovičkové copánky důkladně obalíme v marinádě a dáme nejlépe přes noc uležet do lednice.
-
Poté rozehřejeme troubu.
-
Na pánvi v rozehřátém oleji zprudka osmahneme copánky a hlavičky lahůdkových cibulek.
-
Vše přendáme do zapékací mísy a podlijeme vývarem, kterým jsme vypláchli pánvičku s výpekem.
-
Přiklopíme víkem, dáme do předehřáté trouby a na 3/4výkon pečeme 15minut.
-
Poté copánky ve šťávě otočíme, poklademe plátky másla, opět přiklopíme víkem a troubu ubereme na poloviční výkon. Používám plynovou troubu.
-
Pečeme 30 minut. Na talíři copánky přelijeme vypečenou šťávou a podle potřeby osolíme. Podáváme s vařeným bramborem, nebo se zeleninovou oblohou a čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Plátky masa jsem ničím nekořenila. Rozmarýn, česnekový bok a marináda se samy o sobě postaraly o báječnou chuť.
Jídlo je hodně syté a kdo není velký jedlík, bohatě mu postačí poloviční porce:-)
Nápad na“copánkový tvar“mám tady z Topreceptů. Jsou zde recepty z bůčku i z drůbeže.
Zbytek jsem si přizpůsobila dle stavu ledničky 🙂