Krkovička se staročeským zelím

61
- reklama -

Suroviny

hlávka bílého zelí (malá)
slanina
cibule
pepř
sůl
drcený kmín
lžíce octa
lžíce cukru
lžíce hladké mouky (na zahuštění)
Maso:
vepřová krkovička
cibule
sůl
pepř
česnek
grilovací koření (nebo jakékoliv, kdo má na vepřovém rád)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme slaninu na kostičky, uškvaříme, přidáme nadrobno nakrájenou cubuli a pokrájené zelí. Zelí osolíme, opepříme, okmínujeme, promícháme s cibulí a špekem a zalijeme malým množstvím vody (asi 1 dl) a dusíme asi půl hodiny. Hlídáme, aby se voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřiléváme.

  2. Když je zelí měkké, zaprášíme asi jednou lžící hladké mouky a provaříme, dochutíme octem a cukrem, jak jsme zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší.

  3. Maso klasicky upečeme, jak jistě každý zvládne a podáváme se zelím a knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Recept, především na zelí, mám od kamaráda. U nás tady na Karvinsku je velice oblíbené.