Krkovička po portugalsku

109
- reklama -

Suroviny
3+

0,5 kg vepřového krkovice
10 kuliček celého pepře
1 lžička oregana
2 cibule
4 rajčata
1 větší mrkev
2 jablka
12 oliv plněných ančovičkou
sůl
olej
200 ml červeného vína
5 hřebíčků
1 celá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Víno svaříme s hřebíčkem a skořicí a necháme vychladnout. Maso nakrájíme na kostky, odstraníme tučné části, osolíme a zalijeme vychladlým svařeným vínem a necháme marinovat v lednice aspoň dvě hodiny či déle. 

  2. Cibulku nakrájíme nadrobno, rajčata na kostičky, olivy na půlky, mrkev nastrouháme nahrubo. Jablka oloupeme a nakrájíme bez jadřinců na půlměsíčky.

  3. V pekáčku na oleji opečeme cibuli, přidáme rajčata a mrkev. Poté vložíme  jablka, olivy, osolené maso s vínem a kořením, pekáč přikryjeme alobalem a zvolna asi hodinu pečeme, až je maso téměř měkké.

  4. Před dokončením sundáme alobal, vypneme troubu a necháme maso ještě dojít. Podáváme s rýží.

Poznámka od kuchařky

Na maso po portugalsku se sice má používat plec nebo ramínko, ale na zkoušku jsem použila krkovičku a vyšlo to nádherně a doměkka. Část mé rodiny k tomu chtěla brambory, tak proto je fotka bez přílohy, bylo dvě, oboje bylo stejně dobré. 🙂