
Suroviny
3+
- 0,5 kg vepřového krkovice
- 10 kuliček celého pepře
- 1 lžička oregana
- 2 cibule
- 4 rajčata
- 1 větší mrkev
- 2 jablka
- 12 oliv plněných ančovičkou
- sůl
- olej
- 200 ml červeného vína
- 5 hřebíčků
- 1 celá skořice
Postup přípravy receptu
-
Víno svaříme s hřebíčkem a skořicí a necháme vychladnout. Maso nakrájíme na kostky, odstraníme tučné části, osolíme a zalijeme vychladlým svařeným vínem a necháme marinovat v lednice aspoň dvě hodiny či déle.
-
Cibulku nakrájíme nadrobno, rajčata na kostičky, olivy na půlky, mrkev nastrouháme nahrubo. Jablka oloupeme a nakrájíme bez jadřinců na půlměsíčky.
-
V pekáčku na oleji opečeme cibuli, přidáme rajčata a mrkev. Poté vložíme jablka, olivy, osolené maso s vínem a kořením, pekáč přikryjeme alobalem a zvolna asi hodinu pečeme, až je maso téměř měkké.
-
Před dokončením sundáme alobal, vypneme troubu a necháme maso ještě dojít. Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Na maso po portugalsku se sice má používat plec nebo ramínko, ale na zkoušku jsem použila krkovičku a vyšlo to nádherně a doměkka. Část mé rodiny k tomu chtěla brambory, tak proto je fotka bez přílohy, bylo dvě, oboje bylo stejně dobré. 🙂