Suroviny
4+
- cca 1,5 kg vepřové krkovice
- 3 větší cibule – nakrájené na čtvrtky
- 4 stroužky česneku – nakrájený nadrobno
- cca 4 lžičky sušeného rozmarýnu
- cca 2 lžičky mletého kmínu
- cca 2 lžičky bílého pepře
- 1 lžíce soli (zdá se hodně, ale to hravě zvládne)
- 2 mrkve – očištěné a nakrájené na kostičky
- 2 kořenové petržele – očištěné a nakrájené na kostičky
- 2 menší červené papriky – nakrájené na hrubší kostky (cca 1x1cm)
- 3 bobkové lístky
- 4 (+/-) hrnky vody
- slunečnicový olej
Postup přípravy receptu
-
Krkovičku nakrájíme na asi 1,5-2 cm silné kostky, tlusté neodkrajujeme. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme a samozřejmě dáme rozmarýn. Ve wok pánvi na oleji zesklovatíme cibulku s česnekem. Nebojte se mít i více cibule, dle vlastní chuti, ona krkovice ráda vstřebává příchutě a lépe i změkne.
-
Přidáme maso a rychle, ale důkladně opečeme. Zmírníme teplotu, přidáme mrkev, petržel, papriku. Podlijeme vodou a můžeme třeba přidat ještě trochu rozmarýnu, záleží na odhadu kuchaře. Necháme cca 25 minut dusit.
-
Poté vložíme celou směs do zapékací misky, přikryjeme alobalem, ale necháme mírný otvor, aby maso mohlo dýchat. V předehřáté troubě na 225 °C pečeme asi hodinu, potom sundáme fólii a necháme ještě chvíli péct. Poté krkovičku vytáhneme z trouby a necháme odpočinout.
Šťavnatou krkovičku podáváme s brambory. Dala jsem k tomu ještě okurkový salát.