Krkonošské kyselo s houbami

293
- reklama -

Suroviny
4 porce

Kvas:
300 ml žitné chlebové mouky
240 ml vlažné vody
Kyselo:
800 ml kuřecího vývaru
hrst kmínu
15 g sušených hub
100 ml vody
200 g brambor
100 ml kvásku
30 g vepřového sádla
150 g cibule
2 vejce
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Postup pro kvásek:
    Do vyšší nádoby o objemu minimálně 1 litr nasypeme 100 ml mouky a přilijeme 80 ml vlažné vody, aby po rozmíchání vzniklo husté těsto. Nádobu uzavřeme potravinářskou fólií a zajistíme gumičkou. Necháme stát při pokojové teplotě.
    Do druhého dne by se měly objevit drobné bublinky. Do nádoby přisypeme dalších 100 ml mouky a vodu tak, aby opět vzniklo těsto hustější konzistence. Opět uzavřeme fólií a necháme stát.
    Do dalšího dne kvásek výrazně nabude na objemu a bublinky budou větší. Opět zopakujeme postup z minulého dne .
    Do čtvrtého dne kvásek opět nabude a bubliny budou velké. Tento den můžeme kvásek použít, nebo ještě krmení kvásku zopakovat a použít až další den.

  2. Postup na kyselo:
    Sušené houby zalijeme vodou a necháme 30 minut odstát. Do kuřecího vývaru přidáme kmín, namočené sušené houby a brambory nakrájené na kostky. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pak přidáme kvas rozmíchaný s vodou. Vaříme do změknutí brambor.

  3. Do menší pánve dáme sádlo a cibuli nakrájenou na kostičky. Zpěníme a přidáme vejce, umícháme tak, aby zůstala tekutá. Umíchaná vejce přidáme do polévky a nakonec přisypeme nasekanou pažitku. Dle potřeby dosolíme.

Poznámka od kuchařky

Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/