Krkonošské kuře s bramborovými noky

67
- reklama -

Suroviny

1 celé velké kuře (nebo 6–8 stehen)
250–300 g uzené krkovičky nebo rolovaná plec
1 sklenice červeného sterilovaného zelí
150 g másla
trochu oleje
sůl
kmín
Bramborové noky:
750 g uvařených brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso nakrájejte na malé kousky (kostičky) a na troše oleje restujte v kastrůlku asi 5 minut. Až uzené pustí šťávu, přidejte dobře okapané zelí, promíchejte a dalších 5 minut duste. Podle chuti opatrně osolte nebo přidejte i trochu cukru, nemáte-li rádi zelí moc kyselé. Pak směs odstavte a nechte vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Kuře vně i uvnitř nasolte a pak jej naplňte vychladlou směsí zelí a uzeného. Zbylou směs můžete napěchovat pod kůži – mezi stehny a hrudí nařízněte malý otvor a směs tudy prstem vtlačte pod kůži kuřete, kam se dá. Nakonec nezapomeňte uzavřít otvory třeba párátkem.

  3. Pokud jste zvolili jen stehna (a ne kuře vcelku), směs napěchujte pod kůži jednotlivých porcí. Na vnější straně stehýnka lehce kůži nadzvedněte a směs tam napěchujte. Nebojte se, bude to držet, jen musíte být trochu opatrní, abyste kůži neodtrhli při plnění příliš.

  4. Poté kuře dejte do pekáče, poklaďte plátky másla (na jednotlivých porcích drží o něco lépe) – nešetřete jím. Nakonec to celé hustě posypte celým kmínem, opravdu dostatečně, tvoří spolu s máslem hlavní chuť pokrmu.

  5. Pečte v troubě jak jste zvyklí. Ideálně při teplotě 180°C, dokud není kuře upečené, což je zhruba hodina nebo o něco víc. Ale raději to vyzkoušejte zapíchnutím párátka do stehna poblíž kloubu, vytéká-li průhledná (ne krvavá) šťáva, je hotovo.

  6. Noky: Uvařené brambory necháme chvíli vychladnout, nemusí být ani úplně studené. Pak je dobře rozmačkáme a přidáme vejce, trochu soli a vmícháme hrubou mouku. Vypracujeme těsto bez hrudek, malé kousky brambor nejsou na škodu. Necháme ho chviličku odpočinout, to se nám akorát začne vařit voda v hrnci, ve které noky uvaříme.

  7. Lžící (dvěma to jde líp) z těsta vykrajujeme menší noky a vaříme je v trochu osolené vodě asi 10–12 minut, podle velikosti noků. Jakmile vyplavou, chybí jim tak 2–3 minuty a jsou hotové. Místo lžící vykrajovaných noků můžete klidně tvarovat malé knedlíčky, kuličky o průměru zhruba 4 centimetry. Namočte si ale předtím ruce ve studené vodě, jde to pak o poznání lépe. Uvařené noky nechte na sítku okapat.

  8. A teď už nezbývá, než jídlo naservírovat. Celé kuře nejdříve opatrně (nejlépe nůžkama na drůbež) rozpulte a pak každou půlku ještě rozdělte na další dvě porce. U samostatných stehýnek vám tato činnost odpadá a můžete rovnou servírovat. Jedna porce masa se zelím a vedle pár noků, které lehce pokapete vypečenou máslovou šťávou.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mi došiel do mailu a ani neviem, kto mi ho poslal. Pretože je to fakt bomba a tu v receptoch nie je, tak som sa rozhodol, že ho sem pridám. Ak niekto pozná autora, nech mi napíše, ja to tu potom rád uvediem. Inak ja k tomu používam zemiaky.

Toto, skoro až slavnostní jídlo, se může směle zařadit mezi skvosty české kuchyně jako je vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková na smetaně. Není to sice žádná lahůdka pro vegetariány a také dietolog by zaplakal, ale kdo by odolal krásně vypečenému máslovému kuřátku plněnému červeným zelím s uzeninou a k tomu po domácku vyrobené bramborové noky. Navíc tento recept určitě k plné spokojenosti zvládne i méně zkušený kuchař či kuchařinka.

Tento recept, který si okamžitě moje manželka zamilovala a ustavičně mi jej předhazuje, jsem před léty objevil v jedné brožurce. Myslím, že to byla taková zdarma brožurka, co dávala Tescoma v každém obchodě s kuchyňskými doplňky. To je ale úplně jedno. Hlavně, že to je skvělé papání a navíc i působí tak nějak honosně, takže se určitě nemusíte stydět jej uvařit jako součást slavnostního či nedělního menu. Jídlo je to dosti vydatné a také více mastné (vzhledem k množství použitého másla), ale kombinace másla a kmínu je na této pečeni dokonalá. Pokrm můžete připravit jak z celého kuřete, což je doporučený postup, a nebo také z jednotlivých stehen. K tomu buď doporučované bramborové noky, ale nic nezkazíte klasickým bramborovým knedlíkem a ani jiné varianty (baj i kobzole) nevylučuji.

Skvělý nedělní oběd, a až to vyzkoušíte, napište jak vám to chutnalo. Přeju vám dobrou chuť.