Suroviny
- kuřecí křídla (podle počtu strávníků – já měla 4 pro 1)
- Marináda:
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- 1,5 PL pokrájené čerstvé bazalky
- 1 malá lžička tmavé sladké sójové omáčky
- chilli papričky
- citronová šťáva z 1 citronu
- pepř
- špetka uzené papriky
- sůl (opatrně )
Postup přípravy receptu
-
Křidýlka rozdělíme v kloubku řezem a odstraníme jim špičky. Ty se totiž snadno připalují. Z přísad smícháme marinádu a vložíme tam rozdělená křidélka – tak na 2 hodiny (čím déle, tím lépe).
-
V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme 1 lžíci oleje a vložíme křidýlka, restujeme, podlijeme malinko vodou a dusíme asi 15 minut, jednou obrátíme a jinak podléváme vypečenou šťávou.
-
Na konci dušení necháme odkryté odpařit, aby zbyla jen vlastní šťáva. Na talíři přelijeme šťávou, ozdobíme bazalkou. Jako přílohu bych volila jen pečivo, ale lze i rýži.
Poznámka od kuchařky
Recept vznikl jako „pracovní rychlovka“ pro zetě, který mi pomohl řešit problémy s vypadávajícími pojistkami.
Já ty špičky nakonec osmažila taky, prý jsou skvělé při konzumaci té šťávičky :-))