Suroviny
4 porce
- 4 křepelky (asi po 180 g)
- 500 g modrých hroznů
- 5 polévkových lžic koňaku
- 200 g kořenové zeleniny
- 250 ml červeného vína
- 250 ml kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce oleje
- 100 ml smetany
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce škrobové moučky
- 200 g prorostlé slaniny
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Hrozny omyjeme a rozpůlíme, vybereme jadérka a rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu odložíme bokem a druhou si dáme do misky a zalijeme koňakem. Necháme marinovat.
-
Křepelky zvenku i zevnitř omyjeme a osušíme. Pak opět zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme do pekáčku na rozehřátý olej a restujeme. Křepelky naplníme marinovaným hroznovým vínem. Otvor zašijeme.
-
Orestovanou zeleninu zalijeme vínem, vložíme křepelky, polijeme je koňakem který nám zbyl z marinovaného hrozna, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 180°C na hodinu. Průběžně přelíváme kuřecím vývarem.
-
Po hodině odklopíme a samotné křepelky dopékáme na kůžičku. Omáčku rozmixujeme a přilijeme smetanu ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku. Na másle orestujeme do sklovata zbytek hroznů. Nasucho opečene do křupava slaninu. Servírujeme trochu omáčky do které přidáme orestované hrozny, vedle položíme opečenou slaninu a samozřejmě křepelku. Vhodnou přílohou jsou bramborové šišky.