
- reklama -
Suroviny
- vepřové přední koleno – stačí menší
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- křen – neměla jsem čerstvý, použila jsem celou skleničku smetanového křenu z Penny
- 2 šťavnatá jablka
- cukr
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Koleno uvaříme, klidně i v tlakovém nebo pomalém hrnci. Do vody přidáme čajové vajíčko s kořením, osolíme.
-
Když je maso měkké, vyjmeme ho na talíř a necháme zchladnout.
-
Vývar přes cedník přelijeme do jiného hrnce, přidáme strouhaný křen, na jemno strouhaná oloupaná jablka a povaříme. Dochutíme cca 2 lžícemi cukru, dosolíme a přidáme asi lžíci octa – podle chuti.
-
Libové maso z kolena pokrájíme, komu nevadí, může použít i kůže a vložíme do polévky.
Poznámka od kuchařky
Tato polévka se tady v kraji dělává při zabíjačkách, když se vaří ovar a zbývá jablečný křen – vejmrda.
Přidávám do podobných křenovou polévku od Andrejky, ale má společný opravdu jen ten křen.
Kuchařka: hosta









