Křenová omáčka

85
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 litr plnotučného mléka
250 ml smetany (33 %)
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
20 cm křenu (čerstvého kořene)
sůl
bílý pepř
citron

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme hladkou moukou. Promícháme a chvilku necháme opražit. Vznikne nám jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme mlékem a dokonale vymícháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek.

  2. Přidáme na jemno nastrouhaný křen, a necháme cca 15 minut provařit, ovšem za stálého míchání, neboť se má tendenci velmi připalovat.

  3. Následně přidáme smetanu a necháme zvolna již jen bublat cca 5 minut.

  4. Nakonec omáčku dochutíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme nebo můžeme přidat i čerstvě namletý křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo i karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.