
- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 1 litr plnotučného mléka
- 250 ml smetany (33 %)
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 20 cm křenu (čerstvého kořene)
- sůl
- bílý pepř
- citron
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme hladkou moukou. Promícháme a chvilku necháme opražit. Vznikne nám jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme mlékem a dokonale vymícháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek.
-
Přidáme na jemno nastrouhaný křen, a necháme cca 15 minut provařit, ovšem za stálého míchání, neboť se má tendenci velmi připalovat.
-
Následně přidáme smetanu a necháme zvolna již jen bublat cca 5 minut.
-
Nakonec omáčku dochutíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme nebo můžeme přidat i čerstvě namletý křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo i karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.
Kuchař: Colombo65