- reklama -
Suroviny
- 1 větší pórek, očištěný a nakrájený na cca 3 cm kousky
- 1 jablko, neloupané, rozčtvrcené, nakrájené na tenké plátky
- 250 g mascarpone
- 50 g sýra s modrou plísní
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá strouhanka z jednoho rohlíku (výborně se na robotu strouhá zmrzlý)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- strouhaná kůra z 1 citronu, pokud možno bio
- 1 lžíce čerstvé nasekané saturejky nebo tymiánových lístků
- (zdárně na záhonu přečkávají „zimu“)
Postup přípravy receptu
-
Pórek vařte na páře cca 10 minut doměkka – použila jsem pařáček na knedlíky – pak ho opláchněte studenou vodou, osušte, vložte do zapékací misky a proložte pokrájenými jablky.
-
Nastrouhejte sýr s modrou plísní, vidličkou prošlehejte s mascarpone a trochou vody z pórku na řidší krém. Sýrový krém opepřete a nalijte na pórek.
-
Promíchejte strouhanku, parmazán, citronovou kůru a saturejku či tymián. Směsí posypte pórek s omáčkou a pečte 15-20 minut dozlatova.
-
Hodí se k minutce, dobře ho doplní vařené brambory – nebo nic, jako u nás.
-
Je možné jej připravit i jako jednotlivé porce v menších zapékacích miskách.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala v kombinaci několika receptů ze starších čísel Apetitu.
Kuchařka: hosta