Krémový pórek s jablky a citronovou strouhankou

55
- reklama -

Suroviny

1 větší pórek, očištěný a nakrájený na cca 3 cm kousky
1 jablko, neloupané, rozčtvrcené, nakrájené na tenké plátky
250 g mascarpone
50 g sýra s modrou plísní
sůl a čerstvě mletý pepř
čerstvá strouhanka z jednoho rohlíku (výborně se na robotu strouhá zmrzlý)
2 lžíce strouhaného parmazánu
strouhaná kůra z 1 citronu, pokud možno bio
1 lžíce čerstvé nasekané saturejky nebo tymiánových lístků
(zdárně na záhonu přečkávají „zimu“)

Postup přípravy receptu

  1. Pórek vařte na páře cca 10 minut doměkka – použila jsem pařáček na knedlíky – pak ho opláchněte studenou vodou, osušte, vložte do zapékací misky a proložte pokrájenými jablky.


    Zobrazit celý recept

  2. Nastrouhejte sýr s modrou plísní, vidličkou prošlehejte s mascarpone a trochou vody z pórku na řidší krém. Sýrový krém opepřete a nalijte na pórek.

  3. Promíchejte strouhanku, parmazán, citronovou kůru a saturejku či tymián. Směsí posypte pórek s omáčkou a pečte 15-20 minut dozlatova.

  4. Hodí se k minutce, dobře ho doplní vařené brambory – nebo nic, jako u nás.

  5. Je možné jej připravit i jako jednotlivé porce v menších zapékacích miskách.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala v kombinaci několika receptů ze starších čísel Apetitu.