
Suroviny
- TĚSTO:
- 200 g hladké mouky
- 2-3 lžíce vody
- 120 g másla
- 1 bílek
- špetka soli
- hladká mouka na vál
- tuk a hrubá mouka na formu
- NÁPLŇ:
- 250 g kompotovaných hrušek bez nálevu
- 3 žloutky
- 120 ml zakysané smetany
- 200 g pískového cukru
- 30 g hladké mouky
- DROBENKA:
- 60 g másla
- 75 g hladké mouky
- 60 g pískového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejete mouku, přidáte na kousky nakrájené máslo, sůl a studenou vodu. Důkladně propracujete a zaděláte pevné těsto, které necháte chvíli odpočinout.
-
Kulatou formu o průměru asi 20 cm vymažete tukem a vysypete hrubou moukou. Vál poprášíte hladkou moukou a těsto rozválíte na kulatý plát silný 2-3 mm, který je po celém obvodu větší než forma. Těsto opatrně přenesete do formy a rovnoměrně rozložíte tak, aby po celém obvodu formy tvořilo převis asi 2,5 cm.
-
Převis založíte a prsty vytvoříte ozdobný okraj. Potom těsto propícháte vidličkou a v troubě necháte zhruba 10 min zapéct. Zapečený korpus potřete bílkem, těsto se tak zatáhne a nerozmočí se při další úpravě.
-
Okapané hrušky nakrájíte na plátky silné asi 5 mm. Pokládáte je v kruzích na vychladlý korpus tak, aby se překrývaly. Zakysanou smetanu, cukr, žloutky a hladkou mouku utřete a směsí pomalu přeléváte ovoce.
-
Koláč vložíte do trouby vyhřáté na 220°C a pečete asi 30 minut, až začne krémovitá směs tuhnout.
-
Mezitím si připravíte drobenku: mouku promícháte s cukrem, přidáte máslo a dobře promnete, až se začnou tvořit hrudky. Nakonec vmícháte skořici. Drobenkou posypete upečený koláč a dáte ještě na 15 minut zapéct.
-
Hotový koláč necháte vychladnout a ozdobíte zbylým ovocem.