Krémový koláč s hruškami

86
- reklama -

Suroviny

TĚSTO:
200 g hladké mouky
2-3 lžíce vody
120 g másla
1 bílek
špetka soli
hladká mouka na vál
tuk a hrubá mouka na formu
NÁPLŇ:
250 g kompotovaných hrušek bez nálevu
3 žloutky
120 ml zakysané smetany
200 g pískového cukru
30 g hladké mouky
DROBENKA:
60 g másla
75 g hladké mouky
60 g pískového cukru
1/2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejete mouku, přidáte na kousky nakrájené máslo, sůl a studenou vodu. Důkladně propracujete a zaděláte pevné těsto, které necháte chvíli odpočinout.

  2. Kulatou formu o průměru asi 20 cm vymažete tukem a vysypete hrubou moukou. Vál poprášíte hladkou moukou a těsto rozválíte na kulatý plát silný 2-3 mm, který je po celém obvodu větší než forma. Těsto opatrně přenesete do formy a rovnoměrně rozložíte tak, aby po celém obvodu formy tvořilo převis asi 2,5 cm.

  3. Převis založíte a prsty vytvoříte ozdobný okraj. Potom těsto propícháte vidličkou a v troubě necháte zhruba 10 min zapéct. Zapečený korpus potřete bílkem, těsto se tak zatáhne a nerozmočí se při další úpravě.

  4. Okapané hrušky nakrájíte na plátky silné asi 5 mm. Pokládáte je v kruzích na vychladlý korpus tak, aby se překrývaly. Zakysanou smetanu, cukr, žloutky a hladkou mouku utřete a směsí pomalu přeléváte ovoce.

  5. Koláč vložíte do trouby vyhřáté na 220°C a pečete asi 30 minut, až začne krémovitá směs tuhnout.

  6. Mezitím si připravíte drobenku: mouku promícháte s cukrem, přidáte máslo a dobře promnete, až se začnou tvořit hrudky. Nakonec vmícháte skořici. Drobenkou posypete upečený koláč a dáte ještě na 15 minut zapéct.

  7. Hotový koláč necháte vychladnout a ozdobíte zbylým ovocem.