
Suroviny
- Kokosový korpus – těsto:
- 300 g bílků (cca z 10-ti vajec)
- 180 g moučkového cukru
- 200 g strouhaného kokosu
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- pečící papír nebo fólie
- Krémová náplň:
- 500 ml 33% smetany ke šlehání
- 400 g měkkého tvarohu
- cca 5 lžic moučkového cukru, dle chuti
- 1 plechovka ananasového kompotu (560 g), scezený, jemně pokrájený
- Dále:
- bílý rum na pokapání korpusu
- kokos na posypání řezu
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme téměř dotuha, poté přisypeme moučkový cukr a došleháme v tuhý sníh. Přisypáváme mouku s kokosem a ode dna vmícháme do sněhu. Těsto nalijeme na plech vyložený pečící fólií nebo papírem, rovnoměrně rozetřeme, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme lehce dorůžova – nepřesušit. Plát těsta by měl zůstat pružný. Při chladnutí začne upečený plát lepit na prsty, toho se nebojíme, má to tak být. Po zchladnutí ho nakrájíme na délku plechu, na tři stejně široké pruhy. Před krájením samozřejmě sundáme z plátu pečící papír či fólii.
-
Do větší mísy nalijeme smetanu, kterou vyšleháme dotuha. Přidáme tvaroh (nejlépe tučný) a cukr dle vlastní chuti a zašleháme dohladka. Řádně okapaný ananas pokrájíme na hodně malé kousky a vmícháme do krému.
-
Pokrájené díly kokosového plátu, pokapeme dle chuti rumem a střídavě (plát-krém-plát…) promazáváme krémem. Zbylým krémem potřeme obvod řezu a vrch posypeme kokosem a necháme v chladnu odležet.
-
Na proležení řezu není nutná dlouhá doba. Prakticky postačí dobře vychladit a můžeme podávat, protože pruhy plátu vlhčíme rumem a též krém je velmi jemný a šťavnatý.
Poznámka od kuchařky
Řezy nejsou nijak složité, vše jde snadno a rychle. Pokud se je rozhodnete vyzkoušet, pochvala vás jistě nemine 🙂