Krémový dort s ovocem

44
- reklama -

Suroviny

225 g másla
225 g cukru krystal
4 vajíčka
2 lžičky vanilkového extraktu
1/4 lžičky soli
225 g hladké mouky
1 celý prášek do pečiva
300 g ovoce dle chuti:
mango
ananas
broskve
200 ml smetany ke šlehání
cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C. Vymažeme si dvě dortové formy máslem a dovnitř dáme ještě vystřižené kolečko pečicího papíru.


    Zobrazit celý recept

  2. Dáme máslo a cukr do velké mísy a šleháme, dokud to nebude krémové, pak přidáme vajíčka, 1 lžičku vanilkového extraktu, sůl, mouku a kypřící prášek a mixujeme dokud se nám všechny ingredience nespojí (ne déle). Kdyby bylo těsto moc husté, přidáme lžíci mléka.

  3. Těsto rozdělíme na dva díly do forem a dáme péct na 25-30 minut.

  4. Zatím si připravíme vanilkový sirup, který je na pokapání dortu (já jsem ho vlila doprostřed dortu). 2 lžíce cukru a dvě lžíce vody zahříváme v malém kastrůlku, dokud nezačne hmota houstnout a pak přidáme 1/2 lžičky vanilkového extraktu a sundáme z plamene a dáme stranou.

  5. Zkusíme špejlí, zda je korpus hotový a vyndáme z trouby. Vyklopíme z forem, odstraníme papír a necháme ho chladnout.

  6. Zatímco korpusy chladnou, nakrájíme si ovoce na kousky.

  7. Smetanu mixujeme se zbýlým vanilkovým extraktem (1/2 lžičky) a jednou lžící cukru, dokud z toho nemáme šlehačku. Pak vmícháme ovoce, ale necháme si i trochu na ozdobení dortu.

  8. Vanilkovým sirupem pokapeme spodní část dortu, na to rozprostřeme šlehačku s ovocem a přikryjeme druhou částí dortu, na kterou dáme ovoce a posypeme moučkovým cukrem přes síto.

Poznámka od kuchařky

Recept je původně s jahodami, ale je na každém, jaké ovoce si zvolí.