Suroviny
- 225 g másla
- 225 g cukru krystal
- 4 vajíčka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 225 g hladké mouky
- 1 celý prášek do pečiva
- 300 g ovoce dle chuti:
- mango
- ananas
- broskve
- 200 ml smetany ke šlehání
- cukr moučka na posypání
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme si troubu na 180°C. Vymažeme si dvě dortové formy máslem a dovnitř dáme ještě vystřižené kolečko pečicího papíru.
-
Dáme máslo a cukr do velké mísy a šleháme, dokud to nebude krémové, pak přidáme vajíčka, 1 lžičku vanilkového extraktu, sůl, mouku a kypřící prášek a mixujeme dokud se nám všechny ingredience nespojí (ne déle). Kdyby bylo těsto moc husté, přidáme lžíci mléka.
-
Těsto rozdělíme na dva díly do forem a dáme péct na 25-30 minut.
-
Zatím si připravíme vanilkový sirup, který je na pokapání dortu (já jsem ho vlila doprostřed dortu). 2 lžíce cukru a dvě lžíce vody zahříváme v malém kastrůlku, dokud nezačne hmota houstnout a pak přidáme 1/2 lžičky vanilkového extraktu a sundáme z plamene a dáme stranou.
-
Zkusíme špejlí, zda je korpus hotový a vyndáme z trouby. Vyklopíme z forem, odstraníme papír a necháme ho chladnout.
-
Zatímco korpusy chladnou, nakrájíme si ovoce na kousky.
-
Smetanu mixujeme se zbýlým vanilkovým extraktem (1/2 lžičky) a jednou lžící cukru, dokud z toho nemáme šlehačku. Pak vmícháme ovoce, ale necháme si i trochu na ozdobení dortu.
-
Vanilkovým sirupem pokapeme spodní část dortu, na to rozprostřeme šlehačku s ovocem a přikryjeme druhou částí dortu, na kterou dáme ovoce a posypeme moučkovým cukrem přes síto.
Poznámka od kuchařky
Recept je původně s jahodami, ale je na každém, jaké ovoce si zvolí.