Suroviny
4 porce
- 500 g květáku
- 300 g rýže Arborio
- máslo, parmezán
- balíček celých mandlí
- 1 – 1,5 dl bílého vína
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1 větší šalotka
- asi 30 lístků čerstvé šalvěje
- 2 lžíce mascarpone nebo 4 lžíce tekuté šlehačky
- olivový lej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, rozebereme na malé růžičky, promícháme s olejem, solí a pepřem a dáme na plech vyložený papírem na pečení a do trouby péct při 220°C, dokud není měkký a růžový. Příště ho ale upeču raději na pánvi, v troubě jsem měla pocit, že se zbytečně vysušil. Mandle spaříme a oloupeme. Na pánev dáme trošku oleje, pražíme na něm mandle dočervena a na závěr přihodíme polovinu celých šalvějových lístků, až budou křupavé. Vše udržujeme v teple.
-
V kastrolu na másle zpěníme drobně nakrájenou šalotku, pak přilijeme víno a necháme odpařit, přidáme přebranou nepropláchnutou !! rýži, zbylou šalvěj nasekanou na drobno a postupně přiléváme horký vývar vždy po jedné naběračce, hlídáme, necháme vsáknout a znovu přilijeme vývar. Takto postupně vaříme, až je rýže měkká na skus, ale pevná (al dente). Zcela nakonec vmícháme mascapone nebo smetanu, která jídlo uhladí (zakulatí).
-
Podáváme v hlubším talíři s pečeným květákem, mandlemi a šalvějí a na talíři doplníme hoblinkami parmezánu.
Poznámka od kuchařky
Vařila jsem podle knihy Recepty z farmářského trhu 2